Citat och andra klokheter!

Välkommen till min flik Citat!
Det finns och har funnits många kvinnor och män som sprider sin klokhet, underfundhet och tankar genom citat och ordspråk som skänker spirituella och matnyttiga tankar än i dag. 
Om du vill lämna kommentarer eller kontakta mig hittar du formulär längre ner på sidan.

Här hittar du mina böcker.

Tänkvärda citat och ordspråk

Att leva är så häpnansväckande att det lämnar mycket lite utrymme för andra sysselsättningar.
Emily Dickingson

Lycka har den som kan skratta åt sig själv. Han kommer aldrig sakna underhållning.
Habib Bourguiba

När möjligheter utnyttjas mångdubblas de.
Zun Zi

Kärlek är som mässling, ju senare den kommer i livet, desto värre.
Lord Byron
(Min kommentar: tro mig, jag har haft mässling som vuxen och det var en pärs.)

Det borde vara all sexualupplysnings första uppgift att närma hjärta och sköte till varandra.
Olof Lagercrantz
Jag är kanske inte lika smidig som förr. Men vem vill se en äldra dam gå ner i spagat?
Gunilla Dahlgren
Ja, när solen och Värmland slår sig ihop, då kan det bli något av.
Selma Lagerlöf
Hur mycket oftare lir man inte stucken av den ros än bränd av en nässla!
Selma Lagerlöf
Mitt råd till dig är att gifta dig: om du finner en god hustru blir du lycklig, om inte blir du en filosof-
Sokrates

Traditioner är viktiga, numera är det inne att inte gifta sig. Jag är inte intresserad av att vara inne. 
John Lennon

Konsten att vara lycklig består i att göra sina glädjeämnen enkla.
Okänd

Prata med någon du inte känner - det kan förgylla deras dag - och din!

En riktig vän överser med dina fel och tollererar dina framgångar.
Doug Larson

Trivsel är ett tillstånd man upplever om man har fred med sig själv, sin äkta hälft, skatteväsendet och de intre organen.
Tove Ditlevsen

Efter en skilsmässa för några år sedan frågade jag mig: vem är jag, vad vill jag och hur vill jag leva? Att dejta stod definitivt inte på agendan. Men efter påtryckning från väninnorna fick jag tänka om. Resultatet av sökandet efter mitt nya jag, blev boken "Konsten att bli lycklig" (Att beställa en karl). Under arbetet med boken gjorde jag många intervjuer med män och kvinnor som dejtade - det lärde mig bland annat att kärlek, sex, flirt och passion inte har något bäst före datum. 

Kärlek finns inte bara där som en sten; den måste bakas som bröd, ständigt återskapas och bli ny.
Ursula K. LeGuin.


Blir man lycklig av att kyssa grodor? Ibland får jag frågan om man verkligen måste ha en käresta i livet för att bli lycklig och då ofta från en kvinna eller man som inte hittat kärleken. Om man gillar svarta och vita svar är svaret givetvis nej. Men man kan ju ha lite roligt på vägen och lära sig någon både om sig själv och andra. En del grodor är ju faktiskt riktigt trevliga att pussa - andra stryker man från listan redan före pussandet. Det är med det som med allting annat man vill ha i livet - om man inte försöker så blir det inget. För att hitta någon att älska på det där speciella sättet krävs det ju att väldigt mycket stämmer och om man gett sig attan på att lyckas så är det bara att revidera målet och fortsätta. Och för att återkoppla till första frågan - jag vill ha romantisk kärlek i mitt liv och om det innebär ett visst grodpussande så är det bara att kavla upp ärmarna och pussa på.
Ps. Visst är det här skrivet med massor med humor men andemeningen består. Ds.

Jag vill ha en riktig karl! Rädd för spindlar och möss kan jag vara själv.
Gunilla Dahlgren

Att skriva positivt!

Är inte alltid så lätt men fördelarna är många. Det är med tänkandet som med skrivandet. Skriv positivt och tankarna blir det samma. Tänk positivt och kroppen följer efter.
Fakta är att vi alltid har ett val – även om sorg och ledsenheten river i oss så är varje sekund av positivt tänkande det som hjälper oss att ta oss ur, och från, det där grå sorgemolnet som parkerat sig över huvudet. Och då hjälper det att sätta oro och tankar på pränt. I och med det kan platsen i själen där oron och ledsenheten funnits bli ledig för framtidstro och glädje.
Ett litet steg i taget.
Ett steg om dagen ...

Det här citatet av Yrsa Stenius säger mycket:
Man kan inte förena kärlekens inneboende magnetfält, det starka behovet av att tillhöra, med principen om oberoendet.

Det finns inga fullvuxna män. Därför får kvinnor välja det barn som passar dem bäst.
Ingemar Bergman

Att hitta sitt nya jag efter en livskris kan ta tid. Med strategiskt tänk går det lättare. Genom att börja med att sätta upp mål - tänka på dem - revidera dem om och om igen rör man sig i rätt riktning.

Manlighet är det som kan göra en kvinna knäsvag utan våld.
Eva Moberg

Mozarteffekten hävdar att vi blir intelligentare av att lyssna på vacker musik. Om det stämmer eller inte vet jag inte men jag vet att jag får ett inre lugn och att tankarna flyger bättre när jag lyssnar på vacker musik. När jag skriver ett kapitel om djup kärlek väljer jag musik som får mig att lättare identifiera mig med känslan. Till exempel Mozarts Cosi Fan Tutte.
Positiv musik - positiv text.
Vacker musik - vackert sinne.

Vad är lycka? 
För mig är det att ha tillgång till mitt inre lungn och min inre trygghet. Det är ju inte alltid det tillståndet finns på plats men jag har lärt mig att om jag arbetar i den riktningen så ökar chansen att lugnet och lyckan faktiskt infinner sig. Det är som med grodpussandet (se text längre ner eller till höger eller vänster på sidan), om man inte försöker så blir det ingenting. Sedan skadar det ju inte att omge sig med vackra ting, goda vänner och fin musik.

Ingen är sårbar utom den som menar allvar. 
Lars Gyllensten

Om döden

Om du inte tror på livet efter detta och att allt har en mening - experimentera med tanken - det kan lätta sorgen.

Tänk och meditera på ditt sätt. Skriv brev och prata med den som lämnat livet. Det är förvånande effektivt.
När döden knackar på dörren gäller det att sätta sig i förarsätet av sin sorg och ta fullt ansvar för den. Prata om din sorg men alla som vill lyssna - det förkortar också lidandet.
Från mitt manus om sorg:
Sorgen biter i mig, sliter i mig och skriker ut sin ångest. Men ibland är den som en stilla flod. Jag sitter och betraktar skeppet som sakta flyter förbi. Du står alldeles tyst i fören och spanar som Thor. Ditt ansikte är frid. Då blir jag också lugn.

Intervjua dig själv!
Ibland är det enklare att hitta svaret på ett problem om vi för ett framåtskridande samtal med oss själva.

Om sorg. När döden tar bort den man älskar förlorar man så mycket mer än en person, man förlorar både tro hopp och kärlek. Att sedan orka resa sig och gå vidare ... Jag får ibland höra att jag idealiserar min Anders och visst är det så. Och kanske att det är meningen. Andra säger mig att de känner skuld för att det inte var han eller hon som gick vidare till andra sidan, det har jag tack och lov inte känt. Nu - efter dryga året har jag gjort upp en lägereld bredvid floden av sorg som flyter bredvid mig. Jag sitter där och tittar på den, kan doppa fingrarna i den men badar inte längre i den. Det är fridfullt. Och lägerelden värmer!

Om Tarot

Obs! För närvarande har jag fullt upp och kan dessvärre inte ta emot fler beställningar. 

Vill du ha en privat läsning? Kontakta mig i formuläret nedan när du läst den här texten.
Så här går en privat läsning till: Jag mediterar och behöver därför en halvtimma förberedelse. Sedan facetimar vi och jag känner in energier och lägger korten. Efter det tyder jag i ca 20 minuter. Priset är 700 kr inklusive moms.

Med anledning av artikeln i Hemmets veckotidning i november samt Hjemme och ude, har jag fått många frågor, nedan har jag svarat på några av dem.

Anders och mig på julafton 2021. 

Med anledning av artikeln i Hemmets Veckotidning i november-22!
Jag har fått många frågor, bland annat om den tragedi som drabbade mig och om det blir någon fortsättning på Konsten att bli lycklig
   Jag vill passa på att åter klargöra att Ullis som är huvudperson i boken inte är jag - även om vi har många gemensamma nämnare.

   Sorgen efter bortgången av min särbo Anders, har mildrats något men gör fortfarande ont. Det som hjälpte i början var att fylla tillvaron med rutiner som inte krävde så mycket koncentration. Jag hängde upp dagarna på dem, värre blev det om kvällar och nätter. Samtidigt som jag sörjer försöker jag tänka positivt - att det finns en mening med allting, jag vet att Anders såg det så. Det går bättre för var dag och jag utsätter mig medvetet för sådant som gör ont - och det hjälper. Att gråta är okej, att svära är det också. En tröst är att besöka kyrkan och minneslunden med blommor, tända ljus och "prata" med honom en stund. Både Anders och jag är andliga, jag skriver är för det är så det känns, att hans själ lever vidare. En fördel med allt det här eländet är också att jag blivit mer andlig och att jag lärt mig att meditera, något jag inte förstått mig på tidigare i livet. Om jag inte haft den skulle jag behövt ta lugnade medicin och sömnmedel - tack vare meditationen, har jag klarat mig utan. Nedan ser du ett foto på Anders och mig taget på julafton 2021. 
   Beträffande det som står om dejting i artikel så stämmer det nästan. Jag dejtade trettio män och flera av dem är fortfarande mina vänner. Mina dejter är inte med i boken. För att skriva om dejtande har jag blandat egna och andras erfarenheter. 
   Christians karaktär är delvis byggd på Anders - eller mer åt hållet hur jag känner för honom.
   Övriga karaktärer är för det mesta byggda på personer jag känner, när jag skapar karaktärer slår jag ihop, drar ifrån och blandar.
   
Svaret på om det blir någon fortsättning är ett kanske, jag skriver på en historia om en kvinna som har försvunnit.
   Vad av det här som stämmer med boken och vad som inte gör det får du själv avgöra när du läser Konsten att bli lycklig.