På gång!
 - Min bok Konsten att bli lycklig, med undertiteln Att beställa en karl, släpps i slutet av september med officiell release på Seniormässan i Älvsjö Stockholm.
 - 4-6 oktober, kommer jag att finnas i Sverigeförfattarnas monter C08:38 på Seniormässan i Älvsjö. Tillsammans med mina kolleger kommer jag att prata om skrivande. 
 - Den 21 oktober finns jag på Strandvägen 7a i Stockholm och håller i Sverigeförfattarnas Skriv- och författardag. Läs mer om den nedan!
Om du vill att jag ska komma och prata om mitt skrivande eller skrivande i allmänhet, vänligen kontakta mig på piase@outlook.comHär kan du läsa pressreleasen för min nästa bok Konsten att bli lycklig med undertiteln Att beställa en karl. Boken kommer i slutet av september.

I oktober släpps Konsten att bli lycklig, med undertiteln Att beställa en karl! 

Boken handlar om Ursulas resa mot målet att bli stark, känna ett inre lugn och hitta sig själv efter ett långt äktenskap. 

När skilsmässopapperen dunsar ner i brevlådan, blir det startskottet för femtioåttaåriga ursulas resa mot att bli stark och hitta sig själv efter ett långt äktenskap. Hon har inget som helst intresse av att träffa någon ny än på länge. Sexlivet är lagt i träda och hon tänker inte återuppväcka det heller. Möjligen kan hon på sikt tänka sig ett lagom vänskapligt förhållande, med stillsamma promenader och söndagslunch.

Men bästa väninnorna har andra planer. De gör allt för att väcka liv i Ursulas kärleksliv. Möjligheterna är lika oändliga som profilerna på dejtingsajterna. Saker och ting går inte riktigt som Ursula tänkt men när hon bestämmer sig för att vara lycklig inser hon att det går, bara man vet vad man vill. Men det är en konst.

Det här är en historia full av sidohistorier, skrönor och dråpligheter. Pia F Davidson tecknar ett kärleksfullt porträtt av en stukad kvinna som går från larv till fjäril. Som läsare får man skratta, även om skrattet i bland fastnar i halsen.

Testläs under flik Texter och förboka ditt exemplar på Bokus eller Adlibris.
Du kan förbeställa ditt ex redan nu under flik Butik.

Böcker och manus.
Sex böcker, en novell och två skönlitterära manus har det blivit sedan jag tog tag i skrivandet på allvar 2011.
Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och Vänner i nöd, vänner i död, är en trilogi som handlar om tre kvinnor som träffas av en slump på ett kolloniområde, tar några groggar och berättar för varandra om sina eländiga liv. De bestämmer sig för att ta tillbaka sina liv och skapar tre projet, ett för varge svinpäls som ställer till det för dem.
 - Astrids resa, är en romantisk komedi som utspelar sig 1893 i Stockholm och London. Läs gärna en intervju om boken på förlagets hemsida. Du kan köpa boken i min butik eller i näthandeln, här kommer du till Bokus, och här till Adlibris.
 - Min senaste bok, Thoras arv kom i november-20 på Ordberoende Förlag. Boken utspelar sig i Danderyd och nutid samt 1944 i Charlottenberg vid norska gränsen. Ljudboken släpptes i mitten av december-20 med Gunilla Leining som uppläsare. Thoras arv nominerades till Storytels Awards. Pocketten släpptes den 12 maj-21. 
 - Under flik Böcker, berättar jag om mina tidigare böcker. 
- Min nästa bok heter Konsten att bli lycklig, med undertitlen Att beställa en karl. Boken beräknas komma i oktober eller slutet av september. 
 - Mina pågående manus går under namnen Med is i magen genom helvetetm samt Att adoptera en grav.
Jag arbetar också med nätverket Sverigeförfattarna. Här kommer du till Sverigeförfattarnas hemsida.

Om Thoras arv
Här kommer du till länkar till näthandeln
och till min butik.

Klippt ur min manus Konsten att bli lycklig med undertiteln Att beställa en karl.

Obs, nedanstående text är komprimerad.

Om du kan se tillbaka på något och skratta åt det
kan du lika gärna skratta åt det på en gång.

Marie Osmond
 
Jag hade nobbat Ludvig ett par gånger på två olika sajter. Anledningen var att han skrivit i sin profil att han ville ha ett kryddat sexliv. Efter lite chattande om allt möjligt hade vi ändå kommit överens om att träffas som vänner. Han skulle komma till Stockholm i affärer och föreslog att vi skulle träffas i baren på hans hotell, och så blev det.
Som vanligt var jag för tidig och slog mig ner vid bardisken, beställde en kopp kaffe och studerade de få gäster som befann sig där. 
Plötsligt kände jag mig iakttagen och vände mig om. Nästan direkt fastnade min blick på en lång, mörkt och snygg man som var misstänkt lik Ludvig. Han log, putsade på frisyren och kom fram till mig.
– Hej snygging, sa han och placerade en kyss på min kind.
Det enda felet jag kunde komma på var att han använde aningen för mycket rakvatten.
Under tiden vi spanade in varandra uppstod en vibrerande tystnad.
Jag hann att ta in hans glittrande ögon, breda axlar, välskräddade yttre och stora fötter. Han, å sin sida, lät blicken ta en mickroutflykt ner i min urringning, vidare rakt in i mina ögon och märkligt nog också spana in min rumpa. Fast det visste jag ju inte om det stämde, han kunde ju ha tittat på barstolen.
För att bryta den aningen besvärande stämningen, böjde jag mig fram och doftade på örterna som stod på bardisken.
– Åhh så ljuvliga, sa jag.
Jag hann precis få undan näsan innan bartendern ryckte krukan från disken.
– Rör inte örterna, jag använder dem, sa han.
Den vibrerande tystnaden byttes mot en total. Bartendern lufsade iväg med en ful grimas från Ludvig och mitt fniss i hasorna.
Ludvig föreslog att vi skulle välja ett etablissemang med trevligare personal så vi bestämde oss för att fortsätta tvärs över gatan. Själva förflyttandet var en upplevelse jag gärna är med om igen. Vi gick tätt intill varandra med hans hand på min nedre rygg. Jag tänkte att jag skulle sakna handen när han tog bort den. Det var nog då som den första stenen i muren av motståndskraft som jag byggt upp mot honom, rumlade ner. Fast om jag ska vara ärlig, och det ska jag ju, så låg de första stenarna kvar i hotellbaren som vi lämnat.

När vi slagit oss ner på varsin barstol uppstod situationen att mina ben hamnade mellan hans skrevande knän. På något sätt gjorde det mig modig. Jag placerade ena handen på hans knä och noterade att det kändes fullständigt naturligt.
Vinet var ovanligt gott, utsikten utmärkt och sällskapet underhållande.
Efter en halvtimma i samma anda bestämde vi oss för att fortsätta till matsalen. Även under den korta promenaden njöt jag av att ha hans hand beskyddande på mitt ryggslut.
När vi slog oss ner vid vårt bord hade min mur glesat ut ytterligare.
Under tiden han lättade på slipsen och kavlade upp skjortärmarna njöt jag av att studera hans muskulösa underarmar. Allting till ackompanjemang av när ytterligare några stenbumlingar rasade ur muren.
Medans vi bestämde oss för vad vi skulle äta och beställde en flaska vin, försökte jag komma ihåg hur han hade uttryckt sig om sex i sin profil på dejtingsajten. Något om att han ville ha ett kryddat sexliv som var utöver det vanliga. Vad kunde det innebära? Rep, rollspel eller värre saker?
– Jag måste säga att du till och med är vackrare i verkligheten än på bilderna, sa han, lade upp armbågarna på bordet och vände hela sin skälvande uppmärksamhet mot mig.
Jag trasslade mig ur fantasierna och log.
Han blick svepte åter över mitt dekolletage och fastnade för ett ögonblick.
Kunde läder och korsetter vara inblandat i hans något utöver det vanliga?
– Så vad tycker du? frågade Ludvig.
– Vet inte om jag gillar sådant, sa jag.
Innan jag hunnit prata klart insåg jag att hans fråga handlade om vinet som kyparen just hällde upp i mitt glas.
– Förlåt, tänkte på annat sa jag.
Jag lyfte glaset och smakade. Sedan drog jag av mig koftan och försökte se oberörd ut.
– Hann du med allt du skulle i dag? frågade jag.
Han nickade och log.
Efter det bildades en liten rynka mellan ögonbrynen och blicken blev intensivare. Det såg ut som om han funderade över vilket av det där något utöver det vanliga han skulle vilja göra med mig.
Jag tömde vattenglaset.
– Du är den äldsta kvinna jag dejtat men också den snyggaste, sa han.
Orden rörde runt i huvudet. Var det en komplimang? Ludvig var den äldsta mannen jag dejtat men också den snyggaste, så jag bestämde mig för att det var okej. En annan sak som störde koncentrationen var att lista ut om han fortfarande var inställd på en kompisdejt eller om strykandet av punkt åtta på Önskelistan, var aktuellt.
Jag noterade att våra händer vilade med bara några centimeter mellan sig på bordet.
– Vad trevligt att träffa dig i verkliga livet, sa han.
Jag noterade hur utrymmet mellan våra fingertoppar krympte.
– Det tycker jag också, sa jag.
– Hur går det med dejtandet? frågade han.
Pratade man om andra dejter på en romantisk dejt?
Men okej då.
– Har bara kompisdejter nu, sa jag.
Han log och såg ner på bordet som om han blivit påkommen och jag insåg att jag varit rolig.
– Och du? frågade jag.
– Jag dejtar flera kvinnor varav en är min före detta, sa han och fortsatte att le.
Mitt inre tvärstannade.
Jag ruskade på det och tvingade igång det igen.
Om man såg det från den ljusa sidan så var han i alla fall ärlig. Jag insåg också att det här var en man som aspirerade på rollen som tillfällig älskare – om jag haft någon sådan att dela ut.
Jag kanske borde fråga hur många han hade sex med för närvarande?
Men varför då? Jag ville ju ändå inte veta.
Speciellt som jag börjat umgås med tanken på att han skulle få utökat uppdrag till att också kontrollera om min kropp fungerade fullt ut. Han verkade ju vara en gentleman och skulle säkert ställa upp om jag bad honom om det och att det där något utöver det vanliga, han annars ville ägna sig åt, inte var aktuellt.
 
Själva ätandet förflöt i en het dimma jag inte vaknade ur förrän kyparen kom med dessertmenyn.
När han lämnat oss lutade sig Ludvig över bordet och sänkte rösten.
– Har du trosor på dig?
En kort sekund stirrade jag på honom medans ett par av mina trosor letade sig in i sammanhanget.
– Klart jag har, det är fasligt opraktiskt att inte ha det, sa jag.
Först såg han ut som om han inte förstått vad jag sa, sedan log han.
– Jag tycker om din humor, sa han.
Betydde det att han tyckte det var okej att jag hade trosor eller att han trodde att jag skojade?
– Jag vill ha dina trosor som efterrätt, sa han och lade undan menyn.
För min inre syn såg jag hur servitören ställde en talrik mellan oss på bordet och gav oss varsin gaffel. På tallriken låg mina chockrosa trosor upplagda på en bädd av rosenblad. Färgerna skar sig aningen men jag antog att det skulle vara pikant.
– Blir inte det torrt? sa jag.
När jag tittade på honom såg jag att mitt svar ännu en gång sorterats i humorfacket för han log. Han fattade åter min hand i sin.
– Om du vill kan vi ta med oss vispgrädde till mitt rum, sa han.
Sedan djupnade åter hans blick och ansiktet blev allvarligt.
– Ta dem av dig nu, viskade han.
– Det är vinter och jag har strumpbyxor, sa jag.
Varför skulle jag alltid ursäkta mig med ovidkommande saker istället för att säga som det var att jag inte hade för avsikt att strippa vid bordet?
– Dessutom gör jag inte sådant offentligt, fortsatte jag.
Det kändes lite bättre.
Han hade fått tillbaka sitt leende.
– Vad vill du suga på till efterrätt? frågade han.
Innan några fler störande fantasier tagit plats fortsatte han med en detaljerad beskrivning av hur han ville använda mina trosor och vad det kunde innebära beträffande kroppsliga funktioner och tänkbara mål för det.
Jag blinkade, och blinkade igen. Sedan gjorde jag som jag brukar och såg det framför mig. Fast de chockrosa hade bytts ut mot ett par vita av den mer rejäla sorten.
Plötsligt var behovet av en skyddsmur borta, och luften lätt att andas.
Jag reste på mig och log, i alla fall kändes det så. Sedan lyckades jag hålla mig tills han inte längre kunde höra mig. Väl ute på gatan skrattade jag så att tårarna rann. Jag insåg att tunnelbana hem inte var att tänka på så det fick bli taxi. När jag kom hem swishade jag min del av notan och tackade för en rolig och lärorik kväll.
Trots allt var det han som stått för underhållningen.
Mitt i lättnaden av att ha kommit undan knackade ett dåligt samvete på.
Jag drog fram det i ljuset och tittade noga. Något i mig tyckte att jag nog gjort eller sagt något som fått honom att tro att jag var med på noterna. En annan tanke var att jag sagt att jag inte strippade offentligt. Ett bättre svar hade varit att jag inte ville.
Jag sköt det åt sidan och tänkte om.
När man leker med elden får man skylla sig själv.
Och det gällde oss båda.

Här kan du bevaka boken på Bokus.

Personligt ...
Tisdagen den 27 september:
I dag blir det planeringsmöte inför kommande event med Birgitta Andersson Backlund. 
Måndagen den 26 september:
Ute är det grått medoch frisk luft med regn som kommer och går. Inne råder stämning med levande ljus och vacker musik. I dag ska jag göra eventbilder, skriva och öva Tarot.
Torsdagen den 23 september:
Arbetar med Sverigeförfattarnas monter C08:38 på Seniormässan, gör eventbilder och schemor. Övar också på Tarot och blir bättre och bättre.
Tisdagen den 20 september:
Det närmar sig nattfrost och börjar bli dags att ta sig an uteplatsen och växterna. Skriver en skvätt på nya manuset varje dag och får saker gjorda. I dag ska jag fatta beslut om att byta datum för Skriv- och författardagen den 21 oktober. Det fattas några deltagare och det är dyrt att hyra lokal - visserligen kommer det till några under Seniormässan men då blir vi kanske för många och ändå dags att boka om. Å ena sidan - å andra sidan ...
Onsdagen den 14 september:
Jobbar med marknadsföring inför Seniormässan och Sverigeförfattarnas Skriv- och författardag. I helber var jag i Jönköping och pratade om att starta ett författarnätverk inför VÄNLIT - kul!
Torsdagen den 8 september:
Jösses! I dag har jag varit flitig men inte fått ett ord skrivet i manuset. Men jag har beställt saker till Sverigeförfattarnas monter på Seniormässan, skrivit schemor och gjort eventbilder ... Puh! 
Tisdagen den 6 september:
Migrändag! Men med lite piller går det ok ändå. Försöker koncentrera mig på att göra anteckningar från gårdagens möte med Sverigeförfattarna som hanlade om Vår monter på seniormässan den 4-6 oktober. Samt vår Skriv-och författardag den 21 oktober. Läs mer om det här.
Lördagen den 3 september:
Sommarvädret har vänt och det går att dofta till sig att hösten är på väg. Boksläppet av Konsten att bli lycklig, närmar sig, jag arbetar med uppföljaren, att lära mig lägga Tarot, samt med Sverigeförfattarna med Seniormässan och vår skriv- och författardag. Fullt upp, med andra ord men det är ju så roligt!
Tisdagen den 30 augusti:
Får ägna dagen åt att planera föredrag, Seniormässan och Skriv- och författardagen. En stund i solen med en kopp kaffe blir det också!
Måndagen den 29 augusti:
Arbetar med administration med kollegan Carina Aynsley från Sundsvall. För enkelhetens skull sitter vi på Stockholms Central. På grund av allt arbete med Seniormä
ssan och Skriv- och författardagen har det inte blivit något skrivande nu på över en vecka. Känns förfärligt men tiden räcker inte till! Men givetvis har jag anteckningsboken med mig och skriver ner ideer. Sedan vill jag bara berätta att grodpussandet har fungerat!
Onsdagen den 24 augusti: I går var jag på utflykt till Mariefred, Gripsholms slott och Strängnäs. Fick pussa grodor och titta på vacker konst. Så nu väntar jag på att grodan ska förvandlas till prins.
Måndagen den 22 augusti:
Det har varit en härlig helg med besök från familjen och vänner. Borde arbetat mer men får ta igen det nu! Har ju en del att stå i med Skriv- och författardagen den 21 oktober samt Seniormässan i Älvsjö. Upptäckte för en stund sedan att jag skrivit fel pris för kursen i alla program! Bara att göra om och göra rätt.
Fredagen den 19 augusti: I går var jag på en ... vet inte vad det heter men en stor äng utanför Rimbo där MASSOR av fina äldre bilar med ägare samlats. Riktigt kul! Och jag fick lära mig något nytt, bland annat att motorn på en bil faktiskt kan vara så ren att man kan äta på den.
Onsdagen den 17 augusti:
Strålande väder, flödande inspiration och kreativa möten. För närvarande arbetar jag med en skriv- och författarkurs som vi i Sverigeförfattarna ska hålla den 21 oktober, samt med vår monter på Seniormässan i Älvsjö den 4-6 oktober. Det är mycket som ska klaffa för att inte tala om hur mycket pengar jag som roddar behöver ligga ute med. Men om man inte satsar kan det inte bli något.
Torsdagen den 12 augusti:
På väg tillbaka till Stockhom igen efter en kreativ vecka i Gävle. Programmet till författarkursen den 21 oktober är skissat, du kan de det här. Redigeringen av mitt manus Is i magen, har också gått framåt. Nu ska det bli skönt att komma tillbaka till vanliga rutiner.
Måndagen den 8 augusti:
Nu på tåget mot Gävle och skrivretreat tillsammans med kollegan Carina Aynsley. Jag kommer att skriva på mitt fackboksmanus om frontallobsdemens samt arbeta med planeringen av Sverigeförfattarnas monter på Seniormässan i Älvsjö samt en skrivkurs jag håller i slutet av oktober.
Lördagen den 6 augusti:
Har spenderat dryga dygnet på Torö och Öja Landsort. Fantastisk miljö och en utmaning för mig som inte är förtjust i att sitta i båt på böljande vågor.
Torsdagen den 4 augusti:
Arbetar för fullt med planering av vår monter på Seniormässan den 4-6 oktober samt en skriv och författarkurs vi i Sverigeförfattarna håller den 21 oktober. I övrigt har jag haft en barhoppingkväll på Östermalm här i Stockholm. Sådant piggar alltid upp!
Måndagen den 1 augusti!
Solen skiner och jag har kavlat upp ärmarna för att ta itu med allt som behöver göras inför vår monter på Seniormässan i Älvsjö i början av oktober. Har dessutom fått veta vem som blir inläsare av Konsten att bli lycklig, (Att beställa en karl). För övrigt arbetar jag vidare på att förkovra mig i konsten att lägga Tarot. 
Lördagen den 30 juli: Den här veckan har rusat fram! I går var jag på väninnas begravning och i dag förbereder jag mig för eftermiddagens trädgårdsfest här hos mig. Goda vänner, gott vin och lite tilltugg. Finfint väder är också utlovat. Jag skjuter manuset på morgondagen.
Måndagen den 25 juli:
Har tänkt mycket på kärlek de senaste dagarna, detta märkliga fenomen. En utmaning att befinna sig i och en utmaning att skriva om. Än en stilla flod som bär den älskande, än en virvlande och yster bäck som kittlar alla sinnen, än en storm som hotar att kasta den älskande överbord. Eller när kärleken vistas i ekot från  trummor på en avrättningsplats. Lätt är det inte! Kanske just därför att det tar så stor plats i våra liv! Och kanske därför att det finns hyllmeter i ämnet på bokhandeln. Undrar vad som tar mest plats -  kärlek eller deckarmord?
Onsdagen den 20 juli:
Vardagen har åter inträtt efter turné och event. Jag arbetar med manuset Is i magen, sköter admin och längtar efter att få börja skriva på nästa manus. Knaske för att jag har svårt att hitta formen för Is i magen. Än tänker jag faktabok, än tänker jag självbiografi.
Lördagen den 16 juli:
Nu vilar jag och kollegerna ut efter en hel underbar dag på Grisslehamnsdagen. Sååå roligt och sååå givande! I morgon blir det marknad på Bergby Gård. 
Fredagen den 15 juli:
Sorterar och ordnar inför bokeventet i Grisslehamn i morgon. Hinner också lite redigera i manuset Med is i magen genom helvetet. Bilden av hur mitt nästa manus ska se ut håller också på att bli tydligare i kanten. Tänker mig en fortsättning på Konsten att bli lycklig (Att beställa en karl).
Måndagen den 11 juli:
Nya Så tuktas en svinpäls på väg och ordningen återställt - tack Förlagssystem för utmärkt hjälp! Redigerar mitt manus Med is i magen genom helvetet.
Söndagen den 10 juli!
Högsommar, manusarbetet ligger nere och jag fattar avgörande beslut om framtiden. Hämtade 50 Så tuktas en svinpäls i går och upptäckte att de legat tokigt på lagret på Förlagssystem och fått gula fläckar på bladsidorna.
Onsdagen den 6 juli:
Hemma efter en veckas semester i Ramsjö och en veckas turné norröver. Så roligt och så arbetsamt! Massor med tvätt och admin som väntar på att bli omheändertaget. 
Måndagen den 4 juli: I går hade jag turneledig dag med läsning av manus, spa och tarotläsning. I dag packar vi bilen och rullar vidare mot Gävle, ICA Maxi och Elite Grand Hotel. Vi bheövde verkligen den där lediga dagen men nu känns det härligt att vara igånng igen.
Lördagen den 2 juli:
Oj, oj, oj, så mycket som har hänt! Carina Aynsley och jag har varit i Sundsvall, Bräcke, Östersund, Solefteå och Kramfors. Befinner mig på Kramfors stadshotel men ska snart bege oss mot Lögdö Bruk Marknad. Vi packar in i bilen och packar ut och trots att vi sållt en hel massa böcker verkar det inte bli mindre packning - tror det beror på att vi slänger in allting huller om buller.
Onsdagen den 29 juni:
Att turnera är roligt, arbetsamt, givande och stimulerande! Just nu befinner jag mig i Östersund på Hubinettes Bokhandel. 
Måndagen den 27 juni:
Första dagen på turnén! I dag signerar Carina Aynsley och jag på Vängåvans Bokhandel i Sundsvall 12-16, samt Bishop Arms i Sundsvall 18-20. I går sparkade vi igång turnen genom att äta en utsökt middag på Restaurang Lörudden utanför Sundsvall. Efter maten fick vi en guidad rundtur i trakten med besök på fiskemuseet, kapellet och promenad på vackra klippor. Tack Paul!
Onsdagen den 22 juni:
Vill passa på att önska dig en fin midsommarhelg!
Måndagen den 20 juni och midsommarveckan!
Oj, vad tiden rusar iväg! I går och i dag blir mest förberedelser för turnén vecka 26. Det är mycket som ska med och inget får glömmas.
Lördagen den 18 juni: I dag blir det Zoommöte med Sverigeförfattarna inför Seniormässan i oktober. Jag har också kollegan Birgitta Andersson Backlund i skrivarlyan för planering av kommande event.
Torsdagen den 16 juni: Jag försöker hålla sommardagarna kvar så länge det går! Sitter ute på kvällarna och läser eller umgås med gäster. Även på dagarna har jag blivit "latare" men idag har det blivit admin och att bocka av att-göralistan.
Onsdagen den 15 juni: Har varit till kyrkogården och researchat inför mitt nya manus. Har ingen klar arbetstitel än men det lutar åt att bli en fortsättning på Konsten att bli lycklig. Kämpar också vidare i texten till manuset Med is i magen genom helvetet.
Söndagen den 12 juni:

Inspirationen flödar men den är också spretig och far åt många olika håll. Behöver sätta mig ner och göra tre olika synopsisar.
Fredagen den 10 juni:
Omslaget är nu ändrat och klart till min nästa bok Konsten att bli lycklig med undertiteln Att beställa en karl. Känns som om det vore läge för en skvätt skumpa. Många månaders arbete med både skrivande och research.
Tisdagen den 7 juni:
I dag har det blivit samling av ideer och tankar från gårdagens möte. Och ännu ett möte för att planera för vår monter på Seniormässan i höst. I går blev mitt manus Konsten att bli lycklig, klart för sättning! Det är alltid lika mäktigt att se sitt manus bli bok! Nu finns den - fast ännu med fel omslag - i näthandeln och går att bevaka.
Fredagen den 3 juni: I dag har jag varit på restaurang Tranan vid Odenplan i Stockholm och suttit runt Runda bordet tillsammans med åtta andra författare. Givande samtal och utbyte av hantverk och böcker.