Välkommen till  min hemsida!


Jag heter Pia F Davidson och är författare. Förutom skrivandet gör jag författarevent, håller skrivkurser och föredrag om skrivande, arbetar med en dokumentär om min kollega Birgitta Backlund, leder ett författarnätverk vid namn Sverigeförfattarna samt spår i Tarot. På den här hemsidan finns information om alla mina projekt. Om du tycker om citat och ordspråk har jag en samling under fliken Citat.


Dina erfarenheter mottages tacksamt!
För närvarande arbetar jag på ett manus som är en blandning av självbiografi och fackboksmanus som handlar om frontallobsdemens. Om du har erfarenhet av att leva med någon som har sjukdomen, tar jag tacksamt emot dina erfarenheter.

Detta har hänt (På gång längre ner i texten.)
 - Den 18 november var jag intervjuad i Feelgoodsfredags lunchlive.
 - Den 29 oktober till den 4 november fanns en artikel om Konsten att bli lycklig eller Att beställa en karl, i Mitt i Danderyd.
 - I nummer 46 (släpptes den 8 november), skriver Maria Rundgren för Hemmets veckotidning om mig. Med anledning av den intervjun har jag fått många frågor, en del av dem har jag svarat på under flik Bli lycklig.
 - Den 26 november håller Birgitta Andersson Backlund och jag i ett bokevent för att fira att Konsten att bli lycklig är släppt och rullar på för fullt. Birgitta kommer att intervjuda mig om varför och hur boken kom till. 
 - Den 27 nov släppte Sverigemagasinet en stor intervju med mig, du hittar magasinet på Readily.
 - Den 8 december hade jag huset fullt med ljudkille, kamerakille, assisten och Monika Lipanovich för en intervju om dejting i Stockholm för Your Living City.
 - Har varit på skrivretreat i Gävle den 23-25 januari med kollegor - jättetrevligt!
 - Den 11 mars släpper Ordberoende Förlag, Sverigeförfattarna och jag En heldag om dejtandets nöjen 50+. På agendan står bland annat att skriva en framgångsrik profil, att läsa mellan raderna, att beställa sin partner samt singelmingel.
 - Intervju i kommande nummer av Ude og hjemme (Danmark). 
 - Den 24/2 hade mitt Förlag Ordberoende AW där vi pratade om min bok Konsten att bli lycklig. 
 - Hade planeringsmöte med mina Sverigeförfattare den 26 mars för att sätta spaden i jorden för årets event.
 - Jag och kollegan Carina Aynsley fanns på Hornstulls marknad lördagen den 22 april, 12.00-17.00.
 - Ordberoende förlag har bokafton där jag är med som en av författarna. Dessvärre föll jag bort i evenemanget men jag är där. 
 - Jag och kollegor var på Grisslehamnsdagen den 15 juli.
 - Ljudboken till Konsten att bli lycklig kom den 7 augusti med Anna Maria Käll som inläsare.
 - Ett nytt spännande projekt ligger i röret i samarbete med regisör Monika Lipanovich, kollegan Birgitta Backlund och filmaren Kalle Segerbäck. Se bild under inlägget.
 - Och naturligtvis var jag med i Sverigeförfattarnas monter på Seniormässan i Älvsjö 3-5 oktober, se bild nedan!
 - Jag och kollegor har besökt Gävle på skrivretreat den 9-11 oktober -23.
 - Om du vill att jag ska komma och prata om mitt skrivande eller skrivande i allmänhet, vänligen kontakta mig på piase@outlook.com.
 - Jag var till Litterära Sällskapet i Sollentuna den 15/2-24.
 - Jag har också börjat lägga Tarot mer regelbundet. Här kommer du till beställning av Tarotläggning.
 - Den 8 mars var jag till fotografen Jini Sofia Lee och tog nya författarfoton.
 - Jag höll i rundabordetprat på restaurang Tranan vid Odenplan i Stockholm den 15 mars. 
 - Den 15 - 19 april, har jag varit på en femdagars intensiv skrivretreat för att skriva och redigera mitt manus Med is i magen genom helvetet
På gång!
- Befinner mig i skrivarbubblan med manuset Hedvig och Eleonora.
 - Jag har lagt Hedvig och Eleonora åt sidan ett tag för att redigera ett manus från byrålådan som handlar om Frontallobsdemens. Se längre upp på sidan.
  - Grisslehamnsdagen den 13 juli ser jag fram emot ännu ett år på plats!
 - Jag är med på Elmstanatta den 26 juli i Älmsta. 
 - Astrids  resa kommer att vara med i en Amerikansk bokklubb i november -24.

Mer om lycka, citat och sorg här.

Böcker och manus.
Sex böcker, en novell samt två skönlitterära manus har det blivit sedan jag tog tag i skrivandet på allvar 2011.
Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och Vänner i nöd, vänner i död, är en trilogi som handlar om tre kvinnor som träffas av en slump på ett kolloniområde, tar några groggar och berättar för varandra om sina eländiga liv. De bestämmer sig för att ta tillbaka sina liv och skapar tre projet, ett för varge svinpäls som ställer till det för dem.
 - Astrids resa, är en romantisk komedi som utspelar sig 1893 i Stockholm och London. Läs gärna en intervju om boken på förlagets hemsida. Du kan köpa boken i min butik eller i näthandeln, här kommer du till Bokus, och här till Adlibris.
 - Min senaste bok, Thoras arv kom i november-20 på Ordberoende Förlag. Boken utspelar sig i Danderyd och nutid samt 1944 i Charlottenberg vid norska gränsen. Ljudboken släpptes i mitten av december-20 med Gunilla Leining som uppläsare. Thoras arv nominerades till Storytels Awards. Pocketten släpptes den 12 maj-21. 
 - Under flik Böcker, berättar jag om mina tidigare böcker. 
- Min senaste bok heter Konsten att bli lycklig, med undertitlen Att beställa en karl. Boken släpptes i oktober-22. Ljudboken kom den 7 juli-23 med Anna Maria Käll som uppläsare.
 - Jag arbetar också med nätverket Sverigeförfattarna. Här kommer du till Sverigeförfattarnas hemsida.
 - Mitt pågående manus går under arbetsnamnet Hedvig och Sofia.

Första recensionen från bokbloggare har anlänt, det är Rämmegården som skänkt Konsten att bli lycklig (med undertitel Att beställa en karl), fem hjärtan av fem möjliga! Tusen tack! Ett och ett halvt år med skratt, tandagnisslan, intervjuer och research har mottagits med den värme och glädje jag bara kunde drömma om! Nu åker leopardtajtsen på och det blir dansa av!
Testläs under flik Texter, köp ditt ex på Bokus eller beställ ett signerat ex från mig under flik Butik.

Klippt ur mitt pågågende och oredigerade manus med arbetsnamnet Med is i magen genom helvetet.
Manuset är en självbiografi med fakta.

Förord
I dag den 13 mars 2024 fick jag beskedet att du, min före detta man gått bort. Det drabbar mig hårdare än jag trodde, sorgen väller över mig. Sorg över tiden vi inte fick tillsammans, sorgen över att du inte längre finns.
   Jag åkte till kyrkan och tände ett ljus för din själ, tror att du behöver det.
 
Kunskap är makt!
Den här boken är för dig som lever med någon som drabbats av Frontallobsdemens eller Lewy Body och förmodligen även Parkinson. Men också till dig som misshandlas psykiskt av personen du lever ihop med, oavsett vilken sjukdom eller personlighet den personen har.
 
Om din anhörigas sjukdom eller tillstånd kommit längre lever du antagligen redan i en krock mellan vansinne, ångest, sorg och ilska. Personen har blivit någon som ständigt bjuder på utmaningar, som skiftar både fokus och humör och utan förvarning blir aggressiv och elak, intrigerade, har förföljelsemani, hallucinerar och handlar irrationellt. Men som också kan bli gråtmild, givmild och snäll.
 
För mig var det viktigt att veta vilka åtgärder jag kunde ta till för att skydda mig själv, vår ekonomi och min man. Till min stora förvåning fann jag nästan ingenting. Jag till och med pratade med psykologer för att få svar men fick inga. Jag blev erbjuden ”sitt och gråt-samtal”, men sådana leder ju inte till kunskap. De samtalen hade jag med min dagbok och några nära väninnor. Därmed inte sagt att det inte kan fungera för någon annan.

Men faktum kvarstod – framför mig bredde okänd terräng ut sig.
Jag vacklade och fick svindel.

När jag återfått balansen fattade jag beslutet att ingen skulle behöva gå igenom det jag varit tvungen att göra utan att ha något att jämföra med eller hämta erfarenheter från.

Jag gör inte anspråk på att vara expert på något av de personligheter, tillstånd och sjukdomar jag skriver om. Men jag gör anspråk på att vara expert på att överleva med någon som drabbats av Frontallobsdemens eller Lewy Body, samt att ta sig ur ett förhållande som bygger på psykisk misshandel och förtryck, med hälsan i behåll.

Kulmen, från december-19
Allt eftersom min mans sjukdom fortskred blev tillvaron allt mer surrealistiskt och jag började ifrågasätta mitt förstånd. Samtidigt var det under den här perioden som jag i stort sett avslutade min mentala skilsmässa från honom. Det var en av de svåraste saker jag varit tvungen att göra. Nästan varje gång jag tittade på honom påmindes jag om de goda åren. Det var ytterligare något som gjorde vandringen genom helvetet svårare – att hela tiden åka berg-och dalbana känslomässigt. Jag kände mig som om jag vore änka, min man var borta och istället hade jag fått den här mannen som för det mesta var utstuderat elak, beräknande, hatiskt, hotfull och obehaglig. Men jag förstod att hans handlande var en produkt av förföljelsemani, hallucinationer, känslokyla och förvirring. Han kunde inte längre skilja på vad som var rätt, fel, lögn eller sant.
 
Min mage var helt förstörd, jag hade tappat mycket hår, jag grät dagligen och hade nästan ingen energi. För att läka och för min egna säkerhet, började jag sova i min skrivarlya - omständigheterna kring det tillfället berättar jag mer om nedan. När jag förklarade för min man att jag behövde lugnet och ron för att inte gå under, fnös han och tyckte att jag skulle skärpa mig.
 
Det var mer än en gång jag började misstänka att det var jag som var tokig.
 
Under den här perioden började också hans minne svikta förbi vad som kunde vara normal ”åldersglömska”. Om det berodde på att han hade skadad verklighetsuppfattning eller om det enbart var bristande minne vet jag inte. Att be honom återberätta en händelse var frustrerande – det blev en ny version varje gång. Om jag själv varit med och jag ifrågasatte hans version, blev han aggressiv. Så det slutade jag med – jag sa ingenting och blev allt tystare. Det gjorde honom också arg, så ibland fick jag låtsas att jag missförstått honom eller hört fel.
Ändå kunde vi under senvintern och våren tillbringa korta stunder tillsammans utan elakheter eller utbrott.
Under den här tiden var varje minut utan konflikt en gåva.

När han i februari-20 hade varit ute och jagat andar med pistol fattade jag beslutet att sova i min skrivarlya. Men det var först efter att ett par av mina väninnor mycket bestämt förklarat för mig att det var farligt för mig att sova i samma hus som honom. Själv var jag så nedsliten att jag hade svårt att ta steget. De ständiga tankarna ”att det är ju inte så farligt”, ville tränga sig på.

Till en början var han ledsen, grät, tiggde och bad men jag stod på mig. När jag förklarade att jag inte mådde bra och behövde sova ostört för att läka, tyckte han att jag skulle skärpa mig och sa också: men jag då?

Med tiden byttes hans tårar och böner mot hot om att han skulle ta allt jag ägde från mig, inklusive min lägenhet. När jag inte gav efter då heller blev han så arg att han tog bort ett gemensamt kontokort och slutade ge mig pengar till det dagliga. Det innebar att jag var tvungen att ta ut min pension tidigare. Han ville straffa mig för att jag inte fanns på plats 24 timmar om dygnet. Och det trots att vi umgicks var dag i det som jag då betraktade som mitt hem. Förutom att vi åt middag tillsammans, lagade jag hans mat, handlade, städade och tvättade.

Allt oftare kom han till mig i skrivarlyan för att fika, äta lunch eller middag, vilket gjorde mitt liv lättare. I radhuset rådde kaos med möbler omkullvälta, glassplitter på golvet, bortburna lampor och smuts överallt – också av den värsta sorten. Det var inte längre fråga om att städa och plocka undan, utan sanering.

Det var under den här tiden jag hittade min öppnade post och mina kläder och saker utspridda. Men fortfarande hände det att min gamla man glimmade till då och då. Senaste gången var ett par sekunder under tidig vår-20.

Mitt utrymme krympte tills jag inte längre kunde röra mig eller knappt andas. När jag tittar tillbaka förstår jag inte hur det kunde gå så långt. På samma gång gör jag det. Man överger inte något man älskat i trettio år för han blivit sjuk. Jag tyckte inte att jag hade något val.
Men jag drömde om en egen säng, eget luftrum, tystnat, renhet, lugn och ro.

Så här efteråt har jag förstått att jag uppfattades som stressad av familj och vänner. Förutom det uppenbara skälet till det berodde det också på att jag gärna lämnade sällskapet och gick till köket eller gjorde något annat för att jag inte orkade lyssna på hans historier en gång till.
Om jag var inbegripen i ett intressant samtal med någon fick jag höra efteråt att jag hade pratat för mycket. Då tyckte jag bara att det var en konstig kommentar med tanke på att han hade pratat mer än någon annan i sällskapet. Nu har jag fått veta att han också fällt nedsättande kommentarer om mig och mitt pratande till övriga i sällskapet. Då, ville jag inte förstå att han gjorde så här mot mig. Nu förstår jag att han gjorde det för att han kände sig själv otillräcklig.

En annan stor rädsla var att jag skulle bli sjuk både fysiskt och psykiskt. För att hålla mig mentalt i form fortsatte jag att försöka skriva och att sköta Sverigeförfattarna. Det fick mig att understundom koncentrera mig på annat än min man, vilket hjälpte.
Från allra första början insåg jag också att det inte är eller var min plikt att enbart finnas till för att göra hans tillvaro bättre. Men eftersom hans sjukdom utvecklades så långsamt och jag hela tiden flyttade på gränser, glömde jag ibland bort att jag också måste tänka på mitt egna välbefinnande.

Ju värre läget blev, desto sämre mådde jag tills jag uppvisade en diger lista på symtom att jag inte mådde bra. Jag drabbades av: klåda, ont i kroppen, utslag, migrän, sömnrubbningar, håravfall, låg energi, hjärtklappning, illamående och yrsel, koncentrationssvårigheter, ångest och oro, sur mage, viktuppgång och skadat socialt liv.

När han inte längre klarade av att dölja sina egenheter för nära vänner och familj berättade jag att han förmodligen hade Levy Body eller Frontallobsdemens. Till min förvåning förklarade somliga för mig att han bara missat att ta sin Parkinsonmedicin och att jag skulle se till att han fick hjälp med det.

Dels var det misstron – att jag som levde med honom inte förstod men att de som var besökare i vår vardag, visste bättre. Dels var det attityden – som att jag vore elak som anklagade honom för att han hade demens. Till en början försökte jag förklara men det var fruktlöst så jag tystnade allt mer.

Hans självinsikt var fortfarande noll förutom Parkinson och njuren. Han skulle inte ha hemtjänst och sköterskorna och läkarna behövdes enbart för att hjälpa honom med dränaget till njuren. Vi hade städhjälp vart fjortonde dag och det tyckte han räckte. Att få honom att gå över till doseringspåsar med medicinen var en kamp, som jag och sköterskorna samarbetade om. Den dagen vi lyckades övertyga honom var en seger. 
När dränaget till njuren tagits bort fortsatte sköterskorna att komma för att titta till ärret och kontrollera hans mediciner. De såg hur det stod till med honom och ibland förde vi samtal hur vi skulle få honom till Minnesmottagningen för att få en diagnos. Chansen uppenbarade sig när han blev av med körkortet. Vi sa att en undersökning på minnesmottagningen skulle underlätta att han fick tillbaka det.
 
Mina strategier för att överleva/goda råd
För att klara hans attacker, skriva och samtidigt sköta mitt företag och ha ett socialt liv har jag fått vara mycket stark. Det har varit en gropig färd med mycket ledsenhet och en och annan känslomässig avgrund. Men mina vänner har stöttat mig på det bästa sätt, de har bannat mig när jag varit för mesig, lyft upp mig när jag ramlat och berömt mig när jag handlat klokt. Det är dem som har lärt mig att affirmera och tänka positivt på ett sätt som jag vet har varit avgörande för min psykiska hälsa. Ett tag mådde jag så dåligt att jag planerade att skaffa sömnmedel så att jag skulle kunna göra slut på mig på ett snyggt sätt om jag inte längre orkade.

Att säga emot eller ifrågasätta någon som tappat logiken och har dålig kontakt med verkligheten är meningslöst. Jag sparade striderna till tillfällen då det verkligen var viktigt. Det spelade ingen roll att jag hade rätt och han fel, han trodde bara att jag försökte lura honom. Han trodde hellre på konspirationer än på att han hade gjort något tokigt.

Min vändning kom mellan juli och augusti-20 och började med en resa till Öland med min väninna Lilian som introducerade mig till hur jag skulle både göra egna affirmationer och använda sådana som fanns på nätet. Jag använder fortfarande affirmationer varje dag och är tacksam för att jag lärt mig använda dem! Ytterligare en resa till Hudiksvall i augusti, fick mig att läka, tänka positivt tillsammans med min väninna Carola. Vi skrev, pratade, pratade och pratade, drack vin och spelade kort. För mig innebar veckan en resa från ledsenhet, harm, ångest och ovisshet till trygghet, tacksamhet inför livet och framtidstro.

Min vandring genom helvetet har inneburit att jag lärt mig att räddningen, svalkan och klokheten finns där om jag lyfter blicken och ser mig om. Människor du behöver kommer att röra sig mot dig!
Annat som hjälpt mig genom hela min resa har varit yoga och att skriva dagbok samt att tänka positivt.
 
Mina råd till dig
Det är viktigt att du sätter dig själv först, och först efter det tänker på andra. Precis som med syrgasmaskerna i flygplan. Förmodligen har du svårt för det, annars skulle du inte läsa den här boken, då hade du lämnat för länge sedan. Om det är vad du valt att göra är det helt i sin ordning. Ingen annan vet vad du har gått igenom och med största sannolikhet fortfarande går igenom. I mitt fall har livet med min man inneburit att jag fått leva under psykisk misshandel, ibland utstuderad, ibland omedveten. Ibland direkt från honom, ibland genom andra.

Gör inte som jag och låt allting vara som vanligt utåt för länge. Jag gjorde det av gammal kärlek skull, och det höll på att knäcka mig. Kanske att just min man drabbats på ett sätt som gör honom svårare att leva med än andra, kanske också att jag var alldeles för rädd för att, som jag ofta tänkte, ”riva upp himmel och jord”. Istället arbetade jag med mig själv för att täcka upp för hans tillkortakommanden – tills det inte gick längre.

Håll huvudet kallt, ha is i magen och ta ett steg tillbaka när paniken tränger på. Mitt mantra har varit Stark, frisk och klok. Och is i magen. Och jag är övertygad att det har hjälpt mig att ta riktning många gånger när jag annars skulle gått sönder.
Du kommer att falla och du kommer att gråta, men om du vill, kommer du att överleva!
När du kommit så långt att du bestämd dig för att berätta vad som händer bakom er stängda dörr - tänk på vem du anförtror dig åt, många förstår inte och vill inte förstå hur du har det eller att din partner är sjuk. De föredrar att tro att du överdriver eller är elak. I en del fall är det förståeligt då många som är sjuka har förmågan att skärpa sig när andra är närvarande. En del har också förmågan att för att täcka upp för sina egna tillkortakommanden skylla på dig, baktala dig och på annat sätt få dig att framstå i dålig dager. Vilket jag har förstått att min man gjorde. Men, det är ändå oerhört frustrerande och sårande att möta det här misstroendet. Först ska du leva i helvetet som din partner utsätter dig för, sedan ska du dessutom möta förakt från somliga.

Klippt ur min dagbok
Känner mig förlamad! Har pratat med en av min mans vänner som inte tror att han har frontallobsdemens. Att hans tillstånd enbart beror på medicineringen. Jag förklarade hur det ligger till men ser hur misstron sipprar ut. Först förstår jag inte … Tror verkligen vederbörande att jag som levt med min man i nästan trettio år inte begriper mer än han?
Jävlar vad både arg och ledsen jag är! Han har ju gått i nerförsbacke i flera år nu! Hans personlighetsförändringar började ju flera år innan han ens tog medicin för Parkinson.
Jag känner mig misstrodd och förminskad.
Bara att ruska av mig.
Frisk, stark och klok och is i magen!
Jag har kanske tjugo år kvar att leva – de åren tänker jag ta till vara!

Här kommer du till Bokus och mer information om mina publicerade böcker!

Personligt ...









Måndagen den 22 april: Redigerar manuset och känner mig starkare. Efter några rundor av genomläsning, är det som att jag blir luttrad. Ser fram emot när det är klart! I övrigt har jag skämt bort mig med nya satinglakan - så oerhört silkeslena.
Fredagen den 19 april: Har befunnit mig i skrivarbubblan i fyra dagar vilket innebär att jag skriver och redigerar många timmar varje dag. Det går inte att hålla kreativiteten uppe så länge per dag, speciellt inte med ett så tungt ämne, men det går att varva redigering och skrivande. Än återstår flera vändor redigering men det svåraste är över. 
Lördagen den 13 april: Vädret hpoppar på bästa aprilmaner! I övrigt skriver jag så att vänster axel börjat bråka. Tung text = höga axlar. Bara att stretcha och göra sjukgymnastik.
orsdagen den 11 april:
Oj, vad tiden rinner iväg! Jag arbetar vidare på manuset och kastas mellan högt och lågt. Ibland är det svårt att hålla huvudet klart när det attakeras av dumhet - inte min men det påverkar en mer än man tror!
Lördagen den 6 april:
Skriver på manuset med is i magen genom helvetet. Det ska bli en fackbok/självbiografi om hur det är leva men en person som drabbats av frontallobsdemes. Jag läser i mina dagböcker och skriver - väldigt tufft att se tillbaka på den tiden men också lärande!
Måndagen den 1 april:
Har fått min beskärda del av aprilskämt! Önskar att morgondagens väderrapport hörde till den kategorin också - snö, hagel och storm. Men det får en ju att uppskatta vackert väder bättre. 
Fredagen den 29 mars: Glad Påsk! Våren spirar både ute och på min fönsterbräda! Den spirar där inne i själen också. I dag hinner jag inte skriva men det är bara bra. Just nu skriver jag om en oerhört tung tid i mitt liv så en paus med goda vänner och familj behövs. 
Söndagen den 24 mars: Jag har plockat snödroppar och ställt i ett nubbeglas på skrivbordet - underbart! Har också laddat ner mina nya författarfoton från Jini Sofia Lee - också underbart!
Lördagen den 23 mars: I dag har vi haft städdag i föreningen. Vi har eldat ris, pratat och ätit korv - kul! Hela jag luktar eld och jag har lyckats bränna av en tuss av håret. Inget att bråka om - kunde varit värre.
Onsdagen den 20 mars:
Det är jobbigt att redigera manuset, det var en minst sagt besvärlig tid i mitt liv. Men, det ska göras, när jag skrev det var drivkraften att ingen ska behöva gå igenom det jag gjorde utan att få ta del av någon annans erfarenhet. 
Söndagen den 17 mars:
Den här veckan har min exmake gått bort, upprörande och sorgligt! Det har också fått mig att lägga manuset om Hedvig och Eleonora till sidan ett tag. Istället arbetar jag på ett manus från "byrålådan" som handlar om hur det är att leva med någon som har frontallobsdemens. Manuset är en blandning av självbiografi och fackboksmanus. Jag hoppas ha det klart om någon månad. Ibland är det tungt att dras tillbaka till den tiden i mitt liv men det är också en stor lättnad att det är förbi.
Onsdagen den 13 mars:
Mulet men har ändå suttit ute och druckit morgonkaffet. I går blev det inte tid för skrivande men hoppas på att det blir av i dag. I övrigt - massor med admin, deklarationer, redovisning av royaltys och så ska jag välja de foton jag vill ha av mina nya författarfoton. 
Måndagen den 11 mars: Solen strålar och jag har druckit morgonkaffe på altanen - ljuvligt! Lärkan sjunger och de andra fåglarna kvittrar. Den gångna helgen har jag fått hjälp med att elda och röja tomten - mycket lärorikt. Askhögen har sjunkit ihop och jag ska dit med en hink vatten innan jag åker tillbaka till stan.
Tisdagen den 5 mars!
Visst sjunger väl fåglarna lite extra och visst är livet ljusare! Den här veckan har jag lärt mig att elda i tunna, att det är lätt att åka från bilnyckeln när den ligger i fel ficka, att manuset inte går framåt om man inte skriver dagligen samt att det är finfint med en laddad extranyckel till bilen (smiley).
Onsdagen den 28 februari:
Har återupptagit skrivandet men är aningen stressad över att ligga efter. Men det ordnar sig!
Måndagen den 26 februari:
Jag har haft ett planeringsmöte med Sverigeförfattarna och vi har listat ner fullt av spännande aktiviteter inför det kommande året. Skrivandet har legat nere ett par dagar på grund av admin och privata utsvävningar - annars rör sig texten framåt.
Måndagen den 19 februari:
Skriver och skriver och skriver ... Förutom det har jag varit till Edsbergs slott och Sollentunas skönlitterära sälskap - kul!
Söndagen den 12 februari:
Fart i öppna spisen, fågelkvitter och rådjur på tomten - ljuvligt! Kommande vecka blir hektisk så det är skönt att få ett par dagar i stillheten på landet. 
Onsdagen den 7 februari:
Skriver och skriver och skriver! För närvarande befinner jag mig i Stockholm 1956 - kul! Åker mellan min stuga och hemmet och lär mig hur jag ska hantera elen i stugan utan att bli ruinerad.
Lördagen den 3 februari: Har haft krig med datorn och skrivprogrammet. När jag öppnade datorn i morse hade den uppdaterat utan att jag bett om det! Grrrr! Var tvungen att svara på många frågor innan datorn var redo att användas. Då visade det sig att Word inte gick att öppna, allt annat funkade. Efter ytterligare någon timma och ett kontokort har jag fått det att fungera! Lycka!
Onsdagen den 31 januari:
Oj, vad tiden går fort! Skriver i bubblan och utvecklar manuset. Just nu befinner jag mig i Stockholm en varm försommarkväll 1956. Eftersom jag vet att en kär karaktär inte kommer att uppleva morgondagen, drar jag mig aningen. Får påminna mig själv om att det bara är text och ingen levande själ är inblandad.
Tisdagen den 23 januari-24:
Befinner mig i Skåne och året är 1956, tillsammans med Hedvig och Jesse - så roligt!
Torsdagen den 18 januari:
Ute råder åter vackert  julkort! Var ute på vägarna igår och fick köra kollon bakom en lastbil i snöyran. Lite läskigt men det gick bra. Idag är jag ledig och ska bara göra lite admin.
Måndagen den 15 januari:
Befinner mig i skrivarbubblan men i dag blir det en tur till staden för att proviantera. När jag skriver funderar jag över hur våra liv och vardagar har förändrats sedan femtiotalet, både moral och tryggheten av att leva i mindre samhällen och städer. 
Söndagen den 14 januari:
Det snöar ute och jag har en lång skön morgon efter en fin vecka. Fast ... det var inte så kul att ligga på golvet och täta utrymmet mellan golv och sockel under diskbänken, samt att vittja musfälla. Jag förstår att mössen är hungriga och att det är anledningen till att de far runt i mitt hus för att leta mat. Önskar vi kunde leva sida vid sida utan att skada varandra, men de är ju gnagare och jag vill inte ha muslort hemma. Två musfällor var vittjade utan att ha slagit igen, en sida av mig är glad för den saken, en annan tvärt om. Förutom musjakten skriver jag bra!
Måndagen den 8 januari:
Fortfarande svinkallt men vackert och inget snöande (tack och lov). Har fått en inneboende som utsett skåpet under diskbänken till sin toalett. Har försökt täta med stålull som jag tejpat fast men hon väckte mig vid tvåtiden i natt med krafsande och ljudet som uppstår när man drar bort tejp. Samma sak i morse. Har ställt den tyngsta bedklabben mot dörren så att hon i alla fall inte kan komma ut. Så i dag blir det tur till Norrtälje för att införskaffa musfällor, vill inte men måste. Och hur jag ska kunna tömma dem vet jag inte men får samla mig och bara göra det. Inser att jag behöver en karl (här skulle det vara en smiley men jag har ingen i datorn). 
Tisdagen den 2 januari-24:
Nytt år och nya tider! Jag skottar snö och skriver, sedan skottar jag snö och skriver lite till. Motion för kropp och själ. Just nu gör jag research om bostadsmarknaden på Östermalm i Stockholm 1956, samt vilka butiker , restauranger och konditorier som fanns då - kul!
Torsdagen den 29 december: Befinner mig i skrivarbubblan efter julfirandet och skrivaruppehåll. Sedan jag upptäckte att jag skrivit på två böcker istället för en (intriger överallt), går skrivandet lättare. En tydligare röd tråd och färre karaktärer.
Tisdagen den 19 december: Nu var det ett tag sedan jag skrev här. Jag har haft fullt upp med att lära mig skriva filmmanus - oj så många regler och förkortningar som inte handlar om innehållet utan det yttre. Men det är bara att lära sig! Jag skriver också vidare på Hedvig och Sofia - roligt och givande! 
Söndagen den 10 december:
Nu far veckorna förbi i farlig fart igen! För närvarande befinner jag mig i skrivarbubblan och trivs med det. Rasterna tillbringar jag med snöskottning och hushållsarbete. 
Söndagen den 3 december:
Frisknar till för vad dag men tar det lugnt. I natt drömde jag om mitt manus - eller mer om ett objekt som förekommer i manuset, så nu vet jag hur det ser ut på insidan också.
Onsdagen den 29 november: Har blivit förkyld igen! Bara att härda ut och göra det bästa av situationen. Har passat på att juldekorera - har egentligen inte mycket pynt, ingen gran men en liten guldren, en glob med tomte som det snöar på, broderade juldukar (älskar broderade dukar), halmhjärta, en massiv elektrisk adventljusstake och massor med amaryllis.
Fredagen den 24 november: Här far veckorna förbi med faslig fart! Den här veckan har jag: haft möte med Sverigeförfattarna, skrivit, studerat klädsel 1956 och 1962 samt haft mycket gäster. 
Fredagen den 17 november: Oj, så fort den här veckan gått! I dag ska jag skaffa presseningar för att täcka över mina nyfällda träd, samt en snöskyffel. I går skrev jag till hela min belåtehet - och det bådar gott!