Om skrivande, citat och andra klokheter!
Välkommen till min flik Stilla tankar!
Om du vill lämna kommentarer eller kontakta mig kan du mejla till piase@outlook.com
Här hittar du mina böcker.
Mina stilla tankar om demokrati och samhällsklimatet
Samhällsklimatet under de senaste tio åren har genomgått en märklig förändring. Debatten i de stora medierna och bland politiker har övergått från att värna det fria ordet till att vilja stävja demokratin. Ibland med fina ord som "liberal demokrati" och liknande. Jag tänker att antingen har man demokrati eller så har man det inte. Demokrati kan ju inte villkoras. Åsikter verkar inte heller få fara fritt om de inte överensstämmer med åsiktsdiket. Var finns demokratin i det?
Jag har noterat att det i "main stream" media enbart redovisas en sida av åsikter och olika forskning i till exempel klimatfrågan. Varför är det så? Klarar inte svensken att bilda sig en egen uppfattning eller handlar det om en ovilja att sprida ett "fullt" budskap? Om jag tittar på fria medier vet jag att de inte är opartiska, men de som jag betalar med mina skattepengar vill jag ska vara opartiska och redovisa väl grundade nyheter, skapade från olika synvinklar.
Mitt ifrågasättande av svenska mediers nyhetrapportering började när jag bodde i USA (flyttade hem 2015). I USA hade jag många nyhetskanaler, debatter och reportage att välja bland, från både vänster och höger. Jag kunde på det sättet bilda mig en egen uppfattning om vad som pågick i världen, vad som var rätt, fel, sant och lögn. Varje gång jag kom hem till Sverige slogs jag av hur ensidiga och sorterade nyheterna var. Det verkade som om man ville undanhålla viss information och understryka annan. Till exempel så framställdes här i Sverige Bush som en mer eller mindre löjlig figur, Obama var å andra sidan näst intill helgonförklarad. I USA var Bush respekterad, även bland sina politiska motståndare. Obama var stället orsaken till mången demonstration på grund av hans spenderande av skattepengar förbi vad någon annan administration någonsin gjort. Dessutom startade han flera krig. Det här kom aldrig fram i svenska medier - eller enbart när nöden så krävde. Men värst blev det när Covid gjorde entré - det var då det fria ordet censurerades i Sverige. Om man ifrågasatte de åtgärder som makten stipulerade, blev man censurerad, förlöjligad och kallad för fula namn. Ta som exempel att ovaccinerade inte skulle få närvara vid konserter och liknande, trots att de som var vaccinerade således skulle vara säkra. Ett annat exempel är att ingen, och jag upprepar ingen, fick prata om de biverkningar som vaccinet åstadkom. Det tystnades ihjäl och görs så fortfarande. Det kändes som att de styrande använde det hemska Covid för att utöva makt över folket, skrämma till tystnad och lydnad. Och om man som medborgare enbart intog information från SVT, CNN och BBC, blev informationen ordentligt beskuren. Jag har fått veta att de som ifrågasatte covidvaccinet, blev avstängda från FB och Youtube mm. Man fick skaffa hemliga grupper där man utbytte information och om man var på ovan nämnda plattformar, hade man kodord för orden "covid", "sprutor" och "vaccin". Det går inte att tolka myndigheters handlande på annat vis än att de desinformerade allmänheten genom att hindra det fria ordet. I dag ser jag liknande agerande när det gäller klimatet – där ifrågasättande röster som vill inhämta mer information, blir kallade för klimatförnekare. Samma sak med invandringen, personer som ifrågasätter och vill diskutera mängden av, och hur man utdelar svenska medborgarskap, blir anklagade för att vara rasister. Det här stryper ju ofrånkomligen det fria ordet och en öppen samhällsdebatt. Det senaste jag noterat är just det - att man från styrande vill införa så kallade Liberal demokrati, vilket jag tolkat som att det enbart är de med samma åsikt som de styrande, får uttrycka sin åsikt. Såg ett klipp på YouTube med Stefan Sauk, där han intervjuar en professor som myntat uttrycket "Sovjetiseringen av Sverige". Titta på det!
Har du tankar i den här riktningen är du välkommen att lämna dina kommentarer.
Tänkvärda citat och ordspråk
Peter Foyo
Marianne Höök
Frankling D Roosevelt
Stig Johansson
August strindberg
Paul Valéry
Henrik Ibsen
Bernhard Shaw
(Som det ser ut nu kan man byta ut kätterier med konspirationsteorier.)
Vore lögn latin, då fanns det många lärda.
Okänd
Konsten att vara lycklig består i att göra sina glädjeämnen enkla.
Okänd
Zun Zi
Selma Lagerlöf
Lycka har den som kan skratta åt sig själv. Han kommer aldrig sakna underhållning.
Habib Bourguiba
Prata med någon du inte känner - det kan förgylla deras dag - och din!
Adolf Hitler
Jag vill ha en riktig karl! Rädd för spindlar och möss kan jag vara själv.
Gunilla Dahlgren
Sokrates
Manlighet är det som kan göra en kvinna knäsvag utan våld.
Eva Moberg
Kärlek finns inte bara där som en sten; den måste bakas som bröd, ständigt återskapas och bli ny.
Ursula K. LeGuin.
Ingen är sårbar utom den som menar allvar.
Lars Gyllensten
Gunilla Dahlgren
Olof Lagercrantz
Det finns inga fullvuxna män. Därför får kvinnor välja det barn som passar dem bäst.
Ingemar Bergman
Kärlek är som mässling, ju senare den kommer i livet, desto värre.
Lord Byron
Selma Lagerlöf
En riktig vän överser med dina fel och tollererar dina framgångar.
Doug Larson
Att leva är så häpnansväckande att det lämnar mycket lite utrymme för andra sysselsättningar.
Emily Dickingson
Traditioner är viktiga, numera är det inne att inte gifta sig. Jag är inte intresserad av att vara inne.
John Lennon
Trivsel är ett tillstånd man upplever om man har fred med sig själv, sin äkta hälft, skatteväsendet och de intre organen.
Tove Ditlevsen
Skrivtips









Vad är lycka?
För mig är det att ha tillgång till mitt inre lungn och min inre trygghet. Det är ju inte alltid det tillståndet finns på plats men jag har lärt mig att om jag arbetar i den riktningen så ökar chansen att lugnet och lyckan faktiskt infinner sig. Det är som med grodpussandet (se text längre ner eller till höger eller vänster på sidan), om man inte försöker så blir det ingenting. Sedan skadar det ju inte att omge sig med vackra ting, goda vänner och fin musik.







Om sorg
Nu har det gått drygt tre år sedan min Anders gick bort och sorgen har blivit "mjukare". Den är ändå närvarande och kommer nog alltid att vara det. Jag tänker på honom varje dag, jag pratar med honom när jag är ensam och ibland ber jag om råd och hjälp. Det känns som att han vakar över mig.
Sorgen biter i mig, sliter i mig och skriker ut sin ångest. Men ibland är den som en stilla flod. Jag sitter och betraktar skeppet som sakta flyter förbi. Du står alldeles tyst i fören och spanar som Thor. Ditt ansikte är frid. Då blir jag också lugn.
Att skriva positivt!
Är inte alltid så lätt men fördelarna är många. Det är med tänkandet som med skrivandet. Skriv positivt och tankarna blir det samma. Tänk positivt och kroppen följer efter.
Fakta är att vi alltid har ett val – även om sorg och ledsenheten river i oss så är varje sekund av positivt tänkande det som hjälper oss att ta oss ur, och från, det där grå sorgemolnet som parkerat sig över huvudet. Och då hjälper det att sätta oro och tankar på pränt. I och med det kan platsen i själen där oron och ledsenheten funnits bli ledig för framtidstro och glädje.
Ett litet steg i taget.
Ett steg om dagen ...
Om du inte tror på livet efter detta och att allt har en mening - experimentera med tanken - det kan lätta sorgen.
Intervjua dig själv!
Ibland är det enklare att hitta svaret på ett problem om vi för ett framåtskridande samtal med oss själva.
När döden tar bort den man älskar förlorar man så mycket mer än en person, man förlorar både tro hopp och kärlek. Att sedan orka resa sig och gå vidare ... Jag får ibland höra att jag idealiserar min Anders och visst är det så. Och kanske att det är meningen. Andra säger mig att de känner skuld för att det inte var han eller hon som gick vidare till andra sidan, det har jag tack och lov inte känt. Nu - efter dryga året har jag gjort upp en lägereld bredvid floden av sorg som flyter bredvid mig. Jag sitter där och tittar på den, kan doppa fingrarna i den men badar inte längre i den. Det är fridfullt. Och lägerelden värmer!
Mozarteffekten hävdar att vi blir intelligentare av att lyssna på vacker musik. Om det stämmer eller inte vet jag inte men jag vet att jag får ett inre lugn och att tankarna flyger bättre när jag lyssnar på vacker musik. När jag skriver ett kapitel om djup kärlek väljer jag musik som får mig att lättare identifiera mig med känslan. Till exempel Mozarts Cosi Fan Tutte.
Positiv musik - positiv text.
Vacker musik - vackert sinne.