Välkommen till flik Böcker!
Här hittar du också recensioner.


Fem böcker, en novell har det blivit sedan jag tog tag i skrivandet på allvar 2011.
 - Under 2020 kommer två av mina böcker ut. Astrids resa och Thoras arv.

 

Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och Vänner i nöd, vänner i död.
Jag har skrivit tre böcker som handlar om Veera, Miriam och Erika. Kvinnorna träffas av en slump på ett koloniområde på Järvafältet. Efter några groggar börjar det berätta om sin eländiga liv för varandra. Nästa dag kommer de fram till att så här kan vi inte ha det. För att ta tillbaka kontrollen över sina liv skapar de tre projekt, ett för var svinpäls som bråkar med dem.

Bildspel från trilogin om Veera, Miriam och Erika.

loading...

Recensioner

Här kommer första recensionen för Astrids resa, den är insänd av Håkan:
Har just läst ut boken, den var bra och du skriver bra. Den är lätt i nivå med andra kända feelgoodböcker, (läser en del sådana) men imponerande lång, men det bästa av allt - du orkar hålla storyn ända in i slutet. En del böcker man läser har en bra story men slutet blir haffsigt. Jag hoppas det kommer att gå bra för Astrids resa, det är den värd!

Här kommer andra recensionen för Astrids resa, från Boklysten:
"Astrids resa är en härlig blandning av historisk roman med en hel del feelgood och romance som man sveps med i ända från första sidan. Det här är en riktig bladvändare att drömma sig bort med en stund. Att Davidson även behärskar den här genrén gör att jag ser ännu mer fram emot fler böcker av henne!
Den här boken hamnar direkt bland Årets favoriter och blir också Månadens bästa bok för April."
Läs rec i sin helhet här.


Nedan hittar du ett bildspel som inspirerats av Astrids resa!

loading...

Det här är den första recensionen för Vänner i nöd, vänner i död!
fredag 4 augusti 2017
Recension: Vänner i nöd, vänner i död av Pia F Davidson
Titel: Vänner i nöd, vänner i död
Författare: Pia F Davidson
Format: Inbunden
Antal sidor: 318
Förlag: Ordberoende förlag
Recensionsexemplar

Äntligen är den nu här! Tredje boken i trilogin om Veera, Miriam och Erika som jag har väntat på och längtat efter. Alltså hade jag riktigt rejält höga förväntningar på den här boken. Jag föll som en fura för första boken, andra boken var bra men något återhållsam så det skulle bli spännande att se hur den här tredje skulle vara. Maken lyste också upp när han såg boken och jag visste då att jag nog fick hålla hårt i boken och börja på den snabbt för annars fanns det stor risk för att den skulle "råka" komma på avvägar.
Trots att det gått så lång tid sedan senaste boken så har jag absolut inga problem med att komma ihåg bakgrunden och alla karaktärerna. I första boken låg det mycket fokus på Veera, i andra boken fick Miriam och Erika ta mer plats och nu i den här tredje delen får Harri synas lite mer än att bara vara ett bihang till Veera. Och så min favorit Veera! Sådana här kvinnor borde det finnas fler av i litteraturen (och i verkligheten)! Hon är varken rik eller vacker men hon har en rejäl portion sunt förnuft, massor med fantasi och en tro på att allt går att fixa, på ett eller annat sätt. Det behövs ingen Wonder Woman så länge det finns en Veera i närheten.
Intrigen är klurig som väntat med en hel del oväntade vändningar och det jag märker direkt är att den är noga planerad. Första boken var nästan som en muntligt berättad skröna , andra boken var lite mer planerad och tillrättalagd och i den här tredje boken är handlingen väl planerad in i minsta detalj vilket gör att trots att det händer mycket så är det inga problem med att följa den röda tråden. Även om det kryllar av karaktärer i berättelsen, har jag inga problem med att hålla isär dem.
Det är ganska sällan jag skrattar ordentligt när jag läser men här går det inte att hålla igen. Vissa scener är så skruvade att man helt enkelt måste skratta. Och man börjar sakta undra vad som rör sig i huvudet på den som hittar på sådant här... Jag vill inte avslöja för mycket men jag kan väl säga att Muppes huvud kommer jag att minnas länge.
Jag har älskat alla böckerna i den här trilogin men jag tror faktiskt att Vänner i nöd, vänner i död är min absoluta favorit. När jag nu skriver den här recensionen så har maken också hunnit läsa boken och det hade jag riktigt roligt åt eftersom han tvingade sig att lägga ifrån sig boken emellanåt för att han ville att den skulle räcka länge och inte vara utläst alltför snabbt.
Vänner i nöd, vänner i död är en välskriven och hejdlös skröna med minst sagt oväntade vändningar som får mig att  skratta högt ett flertal gånger. Den här boken är verkligen en riktig fullträff och i mitt tycke den bästa i trilogin!
Jag älskar de här böckerna och skulle gärna se minst en del till i serien eftersom jag inte vill säga hejdå till Veera, Miriam och Erika. Speciellt Veera ligger mig varmt om hjärtat eftersom hon påminner mycket om en person som jag kände för ett bra tag sedan. Både jag och maken (som också är en Veera-fan) hoppas att Veera inte försvinner slutgiltigt med de här böckerna för kvinnor som Veera behövs.


Jenniesboklista skriver att Vänner i nöd, vänner i död är "rolig, spännande och gripande".  Läs hela recensionen här.

Det är alltid extra läskigt när en kollega ska läsa ens böcker. Så här skriver Birgitta Andersson Backlund om Vänner i nöd, vänner i död:
"Arto Paaslinna och Jonas Jonasson kan slänga sig i väggen!
Nu har de fått sin överman - och det är en kvinna!
Och inte vilken kvinna som helst, utan min vän Pia Davidson!
Nu är jag klar med den sista boken i Pias triologi - och ju mer jag läst, desto mer imponerad har jag blivit!
Satan, vilka bra böcker! 
Galna, skruvade och helt underbara!
Det märks att inte ett ord, inte en mening är tillkommet av en slump - och tempot i böckerna skruvas upp successivt. Varje kapitel framkallar skrattkonvulsioner. 
Samtidigt blir jag förfärad över att min sofistikerade väninna kan producera så morbida berättelser. 
Men jag är förbannat stolt över att ha en vän som Pia! Här kommer du till Ordberoende Förlag.
PS. Det är Mia Fallby som gjort omslagen. De är också i en klass för sig! DS"
Med de orden har jag nu fått energi så att det räcker över hela bokmässan! Tack Birgitta!

Recension av Vänner i nöd, vänner i död från Evas Bokblogg den 28 augusti-17

"Vänner i nöd vänner i död av Pia F Davidson.
Miriam, Veera och Erika vaknar upp i Värmland på midsommardagen där de håller sig gömda för” Svinpälsen” Max. Torpederna har fått ett nytt uppdrag .
Harri och Bruno sätter igång med sin Operation slekte panzerwagen mot svinpälsen Max.
Kristina åker till Västerås för att få hjälp och råd av sin vän hur hon ska agera mot en svinpäls.
Det finns ett huvud av en polis som får en stor betydelse i historien. Det är opraktiskt om polisen får reda på vad som händer runt Västerås.
Max har sitt hus i Ekerum, lägenheten, sitt fördelaktiga utseende, motorcykeln och sin fastighetsbyrå.
Har nu följt Miriam, Veera och Erika i tre böcker om svinpälsar. Jag har skrattat, blivit orolig, blivit rädd och väldigt arg på de olika karaktärerna. Det som är säkert är hur damerna har hanterat de olika problemen och glädjen tillsammans på vägen.
Jag är mycket imponerad över hur Pia F Davidson har fått ihop böckerna och karaktärerna så bra.
Mina tre ord om boken är: Svinpälsar, dråpligt och vänner.
I trilogin ingår böckerna Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och Vänner i nöd vänner i död. Läs böckerna och njut lika mycket som jag har gjort. Vad halsbandet betyder får ni själva läsa.
Boken får 6 på den 6-gradiga skalan.

Recension av Nisse Scherman i Tankar från en samlares hjärna.
Vänner i nöd vänner i död
Av Pia F Davidson
Ordberoende Förlag 2017
ISBN 9789187595646, Inbunden, 318 sidor

Detta är den tredje delen om väninnorna Veera, Miriam och Erika. Kanske är det också den sista, mycket tyder på det. De har hela tiden kämpat mot våldsamma och förtryckande män, speciellt då svinpälsen Max, mannen som behandlar alla kvinnor som skit.

Att kategorisera Pias böcker är inte så lätt. Feelgoodaction? Hur låter det? Här finns ett stort trivselinslag. De tre kvinnorna är alla mustigt och trevligt beskrivna och de har en stor uppfinningsrikedom när det gäller att bekämpa manliga skitstövlar.

Samtidigt innehåller boken en hel del våldsinslag som man inte förknippar med feelgood, ävenså använder Pia F Davidson gärna ganska grova sexuella ord. Läsare med enbart gemytlig feelgood i sikte kanske sätter kaffet i halsen.

Kvinnotrion är fortfarande central i kampen mot Max, men de har nu ett flertal medhjälpare, Veeras man Harri och deras son Kari m fl. Ibland kan man även misstänka att polisen Monika tillfälligt blundar för vissa av deras lagöverträdelser.

Det är mycket spekulerande i bokens inledning för att så småningom övergå i humoristiska vändningar och ibland i ren fars.

Boken är mycket karaktärsbunden, Det är de olika figurerna som ger intrigen liv och färg. Jag är inte helt säkert på att de är helt färdigskrivna, men ska det bli en fortsättning får det bli ”stand-alone”-historier. Max är avklarad, men det återstår naturligtvis ett alltför stort antal svinpälsar.

Humordeckare har blivit en växande genre. Pia F Davidson tillhör de bättre svenska författarna på det området. Skratta kan man inte göra för mycket.

Betyg: 3 tomteluvor 

Posted on augusti 31, 2015 by bookiecookiez
Här kommer du till sidan.

Titel: Så tuktas en svinpäls
Författare: Pia F. Davidson
Förlag: Hoi förlag
Vid pennan: Monic Arvidson W

Det här är en humoristisk bok med allvarliga undertoner. Handlingen är minst sagt händelserik, en sann spänningsroman om hopplöshet, vänskap och förhoppningar.

Tre kvinnor, Veera, Miriam och Erika, träffas av en slump och knyter an till varandra. I vars och ens liv finns en man som förstör deras liv på olika sätt. I bilden finns också alkohol, våld och nonchalans. Kvinnorna gör gemensam sak och går till  motattack och hämnd. De använder sig av kvinnlig list, men också av männens egna metoder och maktspel.
Trots att berättelsen borde upplevas skruvad och tillgjord, känns den naturlig och verklighetstrogen, mycket tack vare de fina personporträtten och gestaltningen av kvinnorna. Som läsare kommer man huvudpersonerna in på livet och följer med spänning deras väg till ett bättre och lyckligare liv. Stundtals är det rena kalabaliken där man som läsare håller andan och hoppas att det ska gå bra för Veera, Miriam och Erika.
Författaren har använt sig av intressanta och uppfinningsrika planteringar, som till exempel en skällande hund.

Varje kapitel föregås av ett citat. Det är logiska resonemang där kvinnornas livserfarenheter kommer väl till pass. Jag är imponerad både över de fina personporträtten och det enkla och lättsamma språket. Bokens titel leder till en undran om inte berättelsen är en parodi på Shakespeares pjäs, ”Så tuktas en argbigga”, där det finns tre kärlekspar och männen råkar i gräl om vem som har den lydigaste hustrun.  Pia F. Davidson har vänt på steken och låtit kvinnorna  ifrågasätta och förändra sin situation. Spänningen stegras allt eftersom  och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Bitvis är den en riktig nagelbitare.

Budskapet i boken är viktigt: Det handlar om att inte tappa bort sig själv och att våga lita på sin kraft och det man känner.  Om jag ska ge några negativa synpunkter så är möjligtvis avsnittet med ett omskrivet lik alltför långrandigt och tjatigt. Just ordet lik skulle dessutom behöva varieras. Boken får en nia.

Boklysten
fredag 12 september 2014

I likets vänkrets
Titel: I likets vänkrets
Författare: Pia F Davidson
Format: Inbunden
Antal sidor: 484 sid
Förlag: HOI Förlag

"Veera, Miriam och Erika ser fram emot att fira midsommar i välbehövligt lugn och ro, Miriam och Erika på Öland och Veera i Kallhäll.

På väg till Öland tar Miriam och Erika en omväg förbi Miriams bror i Ystad där de blir ombedda att hjälpa en kvinna som säger sig vara hotad av sin man. Efter att ha tagit sig an uppgiften ser de inget annat råd än att ta kvinnan med sig på resan. Samtidigt smider de planer på att tillsammans med Veera använda sina kunskaper i ämnet och starta ett konsultföretag. Det finns ju så många svinpälsar världen över, minst en bakom varje hörn. Istället för lugn och ro hamnar de mitt i ett tumult med ytterligare en utsatt kvinna, två otäcka torpeder och ett synnerligen opraktiskt lik."

Äntligen, äntligen, äntligen! Så jag har väntat och längtat efter den här boken. Helst hade jag nog velat stå bakom ryggen på författaren med piskan i hand och tvingat henne att sitta och skriva dygnet runt för att få den klar på momangen. Nackdelen med att man väntar och längtar är att förväntningarna hinner ta helt osannolika proportioner, men jag har faktiskt helt medvetet försökt att ta ner mina förväntningar på en mer dräglig nivå. Risken med alltför höga förväntningar är ju att boken inte kan nå upp till dem därför att förväntningarna är orimliga. Och då gör man inte boken rättvisa.

I den här boken har Miriam och Erika fått ta lite större plats än vad de hade i Så tuktas en svinpäls. Där hade de i princip biroller vid sidan av huvudrollsinnehavaren Veera.  Och trots att Veera är och kommer nog alltid att vara min absoluta favorit, så är nog den här utvecklingen bra för berättelsen om de tre damernas äventyr. Att Veera har fått ta ett litet steg tillbaka för att ge utrymme åt de andra gör damerna lite mer jämställda. Nu är de ett team, inte bara Veera & bihang.

Den här gången går handlingen inte igång i precis samma rasande tempo som i förra boken utan allt börjar lite lugnt och ökar farten allteftersom, för fartfyllt blir det också i I likets vänkrets. Och det finns även i den här boken en del smått morbida vändningar som automatiskt får en att flina och undra lite över hur man kan komma på sånt här.

När det gäller uppföljare av en toppenbra debutbok är jag alltid lite rädd för att uppföljaren inte ska komma upp i samma nivå som debuten, men det hade jag inte behövt oroa mig för när det gäller böckerna om Veera, Miriam och Erika. Det jag kan likna de här böckerna med är simhopp på hög höjd. Så tuktas en svinpäls var ett "bära-eller-brista"-hopp, I likets vänkrets är som ett mer kontrollerat svanhopp från hög höjd. Och båda lyckas bra.

Jag säger bara "Makkara! Davidson har lyckats igen!" Det här är böcker jag gillar och blir glad av! Och både jag och min man (som också drabbats av Veera-viruset) vill gärna läsa fler äventyr med dessa tre damer.

Citat ut recensioner

Cum libris non solus, Mia Eggimann
”Det är få böcker som är roliga, riktigt roliga så man skrattar, denna boken var en sådan.”
”Man kände för de tre damerna och deras bekymmer, de var totalt olika men hittade ändå varann.”

Nakit
"Jag älskar boken! Den liknar lite grann serien om Mirjam och Hervor av Marianne Cedervall. Den var rolig, tragisk, mysigt och hemskt. Den hade allt tycker jag och hoppas på en fortsättning."

Med näsan i en bok
”Jag drogs snabbt in i berättelsen och fäster mig snabbt vid de tre kvinnorna. Det är verkliga personer, trovärdiga och även om själva handlingen är skruvad så är den inte helt otrolig. Allvar och humor blandas med en fin balans.”

Boklysten, Pirjo
”Nu har jag hittat en till bok till min "årets favoriter"-lista!
Jag var fast direkt ända från första sidan och kunde bara inte sluta läsa. Klockan blev 01.00 och jag bara måste få veta vad damerna hade för planer för Max, klockan blev 02.00 men jag bara måste läsa vidare så jag får veta om planerna lyckas, klockan blev 03.00 men jag kan ännu inte gå och lägga mig för jag måste få veta om allt ordnar sig."

Tankar från en samlares hjärna, Nisse Scherman 
”Att skriva om mäns våld mot kvinnor kräver en del av författaren för att det ska bli engagerande och trovärdigt. Att samtidigt göra det på ett humoristiskt sätt kan tyckas vara en omöjlig uppgift. Men i denna debutroman av Pia F. Davidson har den kombinationen blivit överraskande lyckad.”
"I de komiska styckena kan jag dra paralleller med Tomas Arvidsons studierektor och Donald E Westlakes Dortmunder och Kelp.
Detta är en finfin debut!!!”

Boktok73, Marika
”Boken är underhållande. Jag skrattar till vid flera tillfällen. Det blir också riktigt spännande i ett skede." "Boken är lättläst. Språket flyter bra på och trots sina 500+ sidor går det ganska snabbt att läsa boken."

Dagens bok, Ella Andrén
”Så tuktas en svinpäls är som en ganska otippad blandning av Anja Snellmans obehagliga hämndroman Rädslans geografi och 80-talskomedin 9 to 5 (ni vet den där Dolly Parton, Lily Tomlin och Jane Fonda spelar tre hunsade kontorister som kidnappar sin sexistiske chef och tar makten över kontoret)." "Otippat. Lite skumt. Faktiskt ganska charmigt."
"En och annan mer actionorienterad sekvens slår över lite åt slapstickhållet, och intrigen överraskar kanske inte direkt, men de drygt femhundra sidorna (elva berättade dagar) visslar ändå förbi som ingenting."
"Om jag tänker på den här romanen som en i en genre av kvinnliga hämndromaner så skulle huvudpersonerna snabbt rätta mig. Det handlar inte om hämnd, det handlar om rättvisa. Om vänskap och solidaritet och om att vägra låta andra definiera en som mindre än man är."

Ylvas Läsdagbok
”Jag tycker att romanen påminner lite om Fällan av Unni Drougge och Blandfärs av Kalle Lind och Kringlan Svensson. Ibland är språket lite stolpigt; vem säger ens "svinpäls" nu för tiden? Annars är det en lättläst och lustig roman.”

Från Mias bokhörna
Här kommer du till recensionen.
Pia F Davidson - I likets vänkretsVeera, Miriam och Erika ser fram emot att fira midsommar i välbehövligt lugn och ro. Miriam och Erika på Öland och Veera i Kallhäll.
På väg till Öland tar Miriam och Erika en omväg förbi Miriams bror i Ystad där de blir ombedda att hjälpa en kvinna som säger sig vara hotad av sin man. Efter att ha tagit sig an uppgiften ser de inget annat råd än att ta kvinnan med sig på resan. Samtidigt smider de planer på att tillsammans med Veera använda sina kunskaper i ämnet och starta ett konsultföretag. Det finns ju så många svinpälsar världen över, minst en bakom varje hörn. Istället för lugn och ro hamnar de mitt i ett tumult av ytterligare en utsatt kvinna, två synnerligen otäcka torpeder och ett synnerligen opraktiskt lik.
I likets vänkrets är en halsbrytande historia om utsatta, hjältemodiga kvinnor som med hjälp av list, fantasi, skådespelartalanger, ett vedträ och diverse omvägar försöker få svinpälsar världen över att uppföra sig.
Hämtat från Hoi förlag
När jag läste om Pias första bok, bara visste jag att det var en bok för mig och det stämde på pricken.
Så fick jag så del 2 skickad till mig av gulliga Pia, och började läsa. Tyvärr blev det av oförklarliga anledningar ett stop mitt i boken, fattar verkligen inte varför. För ett tag sedan så tog jag mig i kragen och läste klart.
När jag läste Så tuktas en svinpäls skrattade jag högt flera gånger, den var så himla kul. I likets vänkrets är tyvärr inte lika rolig, det blir mer ett leende på läpparna. Den tappar också fart och kunde kortas ner med säkert 100 sidor. Så kunde karaktären Birgitta strykas helt för det enda hon tillförde var att mitt blodtryck åkte upp av irritation, vilken människa. Nu till det positiva som delvis kan vara färgat av min kärlek till Öland. När Pia beskriver platsen och hur de åker dit, känner jag igen för jag har varit där ett antal gånger, min favoritsvägerska bor i Ekerum på sommaren. Öland är så fint och har en alldeles underbar natur. Det är också annorlunda stämning, lite långsammare på något vis. Så givetvis älskar jag en deckare från Öland.
Damerna Miriam, Erika och Vera känner man till sedan bok ett och de iklär ungefär samma roller. Den som tillkommer är Lani en kvinna de hjälper för hennes man är en av de värsta svinpälsar. Jag tyckte mycket om historien med Lani, stackars förvirrade kvinna och hade gärna sett den utvecklades ännu mer. 
Jag hoppas på en bok tre, där man önskar att vissa otäckingar försvinner även om damerna verkar väl kapabla och ta hand om det mesta som kommer i dess väg.
Sammanfattning: Deckare med många roliga episoder, alltifrån mord till burkkissande.
BETYG 4-

Klicka på bilden så kommer du till Bokus

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Klicka på bilden så kommer du till CDON.COM