Konsten att bli lycklig!
Om Konsten att bli lycklig, (Att beställa en karl).
När skilsmässopappren dunsar ner i brevlådan, blir det startskottet för 58-åriga Ursulas resa mot att bli stark och hitta sig själv efter ett långt äktenskap. Hon har inget som helst intresse av att träffa någon ny än på länge. Sexlivet är lagt i träda och hon tänker inte återuppväcka det heller. Möjligen kan hon på sikt tänka sig ett lagom vänskapligt förhållande, med stillsamma promenader och söndagslunch.
Men bästa väninnorna har andra planer. De gör allt för att väcka liv i Ursulas kärleksliv. Möjligheterna är lika oändliga som profilerna på dejtingsajterna. Saker och ting går inte riktigt som Ursula tänkt, men när hon bestämmer sin för att vara lycklig inser hon att det går, bara man vet vad man vill. Och det är en konst.
Det här är en historia full av sidohistorier, skrönor och dråpligheter. Pia F Davidson tecknar ett kärleksfullt och humoristiskt porträtt av en stukad kvinna som går från larv till fjäril. Som läsare får man skratta, även om skrattet i bland fastnar i halsen.
I början av oktober-22 släpptes Konsten att bli lycklig, med undertiteln Att beställa en karl! Den 7 augusti kommer ljudboken.
Boken handlar om Ursulas resa mot målet att bli stark, känna ett inre lugn och hitta sig själv efter uppbrottet från ett långt äktenskap.
Obs! texten är anpassad för att inte avslöja för mycket för dig som tänkt läsa boken.
Påföljande dag malde Berits ord i huvudet. Vill du att Råttröven ska fortsätta att diktera ditt liv? Enligt henne berodde alltså min ovilja mot att dejta och skaffa en ny karl, på att mitt ex fortfarande styrde mitt liv.
Stämde det verkligen?
Jag slog mig ner vid köksbordet och vilade huvudet i händerna.
Någon mitt ex sagt till mig om att jag blivit kärring, flöt upp till medvetandet. Jo, det hade han rätt i, men han hade sagt det som en anklagelse, som om det skulle vara skamligt att vara kärring. Att han själv blivit gubbe verkade han inte bry sig om.
Jag hämtade ett glas vatten och lutade mig mot diskbänken.
Tyckte jag också att jag var mindre värd eftersom jag blivit kärring? Var det orsaken till att jag inte ville ha en ny karl? Att jag inte vågade försöka skaffa mig en karl?
Nej, det kändes avigt och fel.
Orsaken var att jag njöt av mitt liv utan konflikter i vardagen, mitt rena och prydliga hem och tysta luftrum. En karl skulle bara vara i vägen och ta plats.
Berit hade också sagt att jag behövde sex … Men det hade hon fel i.
Det plingade till i mobilen av ett sms från Berit.
Hej din gamla kratta, vilken dejtingsajt har du gått med i? stod det.
Och jag som hade hoppats att hon skulle glömt bort det.
Jag bestämde mig för att ignorera meddelandet och tog fram dammsugaren. Att städa har alltid fungerat som tankesorterare för mig. Mitt i ett avancerat och onödigt dammsugande av kökslådor, ringde det. Jag behövde inte titta för att veta att det var Berit.
När samtalet var över höll jag fortfarande dammsugarmunstycket i handen. Din framtid är och blir precis som du bestämmer att den ska vara, hade hon sagt. Hon hade också sagt något om att alla behöver lite passion i livet. Samt att det finns bra män som inte beter sig som mitt ex.
När hade jag upplevt passion senast?
Jag rynkade pannan men det hjälpte inte, inget minne ville träda fram. Ändå visste jag hur det skulle kännas. Jag slöt ögonen och en märklig sensation rörde sig genom kroppen – det pirrade och hettade.
Nog lät det bra att man kunde forma sin framtid som man ville ha den. Men verkligheten ställer sällan upp på drömmar.
Jag sjönk ner på en köksstol.
Men kanske att min passionslösa vision om en livskamrat att veckohandla och promenera med, kunde infrias?
Hennes ord tjatade vidare i huvudet: Din framtid är och blir precis som du bestämmer att den ska vara.
Ville jag ha ett passionsfritt förhållande med en farbror?
Eller ville jag ha romantisk kärlek?
Plötsligt blev det omöjligt att sitta ner.
Jag tog en tur i vardagsrummet, puffade upp kuddar och nöp bort några torra blad på krukväxterna.
Romantik, passion och kärlek …
Ordet ungflickstrams, seglade upp i huvudet.
Jag placerade mig åter bakom rimlighetens järnstaket och tittade upp. Längst där uppe tornade vassa pilar upp sig. Den som försökte klättra över skulle med största sannolikhet bli spetsad.
Och jag befann mig på den trygga sidan – den utan känslosvall.
Jag ruskade på mig.
Sedan ställde jag mig i sovrumsdörren och tittade på min säng. De vackra manglade lakanen, det nedvikta överkastet och de sköna kuddarna.
Skulle en man någonsin ligga där?
Tre timmar senare och ett utfört arbetsuppdrag, valde mina tankar att återvända till järnstaketet.
En känsla av att vara utestängd och begränsad vällde över mig.
Jag reste mig upp och började vandra fram och tillbaka i köket.
Mitt i ett steg stannade jag och drog ett djupt andetag.
Sedan vräkte jag scenariot med farbrodern åt sidan.
Och i och med det hade järnstaketet också försvunnit.
Berits tidigare ord att jag inte skulle nöja mig med något mindre än det bästa, kom för mig igen. Hur i häcklefjället såg det bästa ut?
Farbrodern byttes ut mot en av de där välvårdade, välklädda och tjusiga karlarna som gör reklam för Dressman. Han stod lutad mot min diskbänk, gav mig ett bländande leende och räckte över ett glas champagne. När vi skålat och druckit tog han ifrån mig glaset, ställde det på diskbänken och drog mig intill sig. Sedan lade han händerna runt mitt ansikte och kysste mig.
Herrejösses vilken kyss!
Så hade jag aldrig blivit kysst förr!
Innerligt, lidelsefullt, mjukt och pockande på samma gång.
En vallning ersatte rysningarna.
Jag var ju faktiskt inte död än …
Jag famlade efter mobilen och skickade iväg ett sms till Alice. Hon hade varit singel i flera år och visste allt om dejting.
Det skadade ju inte att sondera terrängen.
Testläs mer under flik Texter och köp ditt exemplar på Bokus eller Adlibris.
Eller beställ ditt ex under flik Butik.
Första recensionen för Konsten att bli lycklig, har anlänt. Så här skriver Björne: Alla män borde läsa Konsten att bli lycklig, jag trodde att jag visste allt om kvinnor, men efter att ha läst boken vet jag bättre.
Tack Björne!
Första recensionen från bokbloggare har anlänt, det är Rämmegården som skänkt Konsten att bli lycklig (med undertitel Att beställa en karl), fem hjärtan av fem möjliga! Tusen tack! Ett och ett halvt år med skratt, tandagnisslan, intervjuer och research har mottagits med den värme och glädje jag bara kunde drömma om! Nu åker leopardtajtsen på och det blir dansa av!
Testläs under flik Texter, köp ditt ex på Bokus eller beställ ett signerat ex från mig under flik Butik.
I september 2020 kom jag ut ur ett trettioårigt förhållande. Det har varit en intressant, spännande och smärtsam resa som har inspirerat mig till att skriva boken Konsten att bli lycklig med undertiteln Att beställa en karl. Som research har jag plöjt igenom stora mängder texter, klipp och artiklar som handlar om relationer, dejting, och hjärtesorg och då speciellt för oss i mogen ålder. Egentligen är det samma sak oavsett ålder, men vi har blivit mognare och har större livserfarenhet. Inte letar vi heller efter någon att starta en familj med. Samtidigt har jag som privatperson dejtat för att hitta kärleken, vilket också bidragit med erfarenhet. Både researchen och mitt privata letande, djupa samtal med vänner, bekanta och andra, har lärt mig massor, bland annat om manligt kontra kvinnligt och hur vi reagerar i olika situationer, vad som triggar oss känslomässigt och vad som inte gör det.
Livskriser kan ha förmågan att få oss att se i fler dimensioner. För min del har det inneburit att jag övat upp min andlighet, bland annat genom att återuppta en kunskap jag inte ägnat mig åt på åratal - nämligen att spå i kort och läsa energier. Numera har jag övergått till att spå i tarotkort.
Thoras arv
Thoras arv är min femte bok och kom ut i november-20. Idén till boken fick jag när jag rotade i morbrors och mammas efterlämnade brev och foton. Boken är en hyllning till min mamma, pappa och övriga släktingar vars liv rörde sig i skuggan av, och mitt i kriget. Boken utspelar sig i nutid blandat med 1944 vid den norska gränsen. Ethel, som är en av huvudpersonerna, ligger mig väldigt nära både i ålder och sinne. En annan anledning till att jag skrivit boken är att jag tyckt mig märka att det finns en uppfattning att man i den åldern inte borde göra sig besvär med varken karriär, romantisk kärlek eller vidlyftiga framtidsplaner.
Baksidestext: Året är 1944 och tvillingarna Thora och Thor är arton år. De har växt upp som föräldralösa i det lilla samhället Charlottenberg vid den norska gränsen. Thora arbetar på Ingeborgs café som osar av svettiga uniformer, surrogatkaffe och sällskapshungriga, inlagda soldater. En dag kommer morbror Finn in och ber om en ljusskygg tjänst.
En vecka senare vinkar Thora av Thor på Charlottenbergs station. Båda vet att han aldrig kommer att återvända.
Ethels liv har rasat samman, från att ha varit stark, vacker och framgångsrik, känner hon sig ful, ensam och oduglig. På väg till sin fars, Thors begravning, hamnar hon i en syrenhäck, där stöter hon ihop med Morgan. Mellan dem uppstår en okomplicerad vänskap. Tillsammans försöker de reda ut bakgrunden till de alarmerande foton och dokument hon hittat efter sin far.
Astrids resa
Astrid har gjort en klassresa, haft två äkta män och förlorat ett barn. Och trots att hon bara är drygt trettio har hon bestämt sig för att det får vara nog med romantik.
Hon vandrar runt i paradvåningen på Östermalm i Stockholm och betraktar världen utanför genom fönstren. En morgon får hon en inbjudan till lunch hos bäste vännen Petrus. Han har ett förslag som vänder upp och ner på hennes tillvaro och för henne till London.
Astrids resa utspelar sig 1893 och handlar om förvecklingar, smarta kvinnor, missförstånd och list.
Här kan du läsa två recensioner till Astrids resa.
Anita Santesson, filmare och författare:
"Kan inte låta bli att småle och smila en smula…
för vem kommer på tanken att skriva en Viktoriansk, P.G. Woodhouseinfluerad, Figaros brölloproman med ett välformulerat språk och konstant glimten i ögat feeling? Jo, ingen mindre än eminenta Pia Davidson. Jag fattar att BTJ inte vet vilket ben de ska stå på för det här är så väldigt tvärtom samtidigt som det roar, och är kravlöst och dessutom oklanderligt välgjort."
Britta Ivarsson Possnert, författare:
Trodde jag kände dig Pia, men hade ingen aning om att du levt på slutet på 1800-talet. Känns verkligen som som att du varit med där. Man hålls i en spänning genom hela boken och jag känner lustarna utan att det blir för tydligt, det gillar jag. Det är erotik som jag gillar! Tack för upplevelsen Pia
Tack Anita och Britta! Det värmer ett författarhjärta!
Om min trilogi Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och
Vänner i nöd, vänner i död.
Här hittar du texter ur böckerna.
Jag har skrivit tre böcker som handlar om Veera, Miriam och Erika. Kvinnorna träffas av en slump på ett koloniområde på Järvafältet. Efter några groggar börjar de berätta om sina eländiga liv för varandra. Nästa dag kommer de fram till att så här kan vi inte ha det. För att ta tillbaka kontrollen över sina liv skapar de tre projekt, ett för varje svinpäls som försöker ta över deras liv. Bakgrunden och orsaken till att jag skrev Så tuktas en svinpäls, I likets vänkrets och Vänner i nöd, vänner i död, är att jag inte tror att någon myndighet kan lösa människors problem mer än i undantagsfall. Vill man bli av med en stalkare får man dessvärre själv lösa problemet. Därmed inte sagt att man ska göra som Veera, Miriam och Erika - men frestande är det.